Vágólapra másolva!

"Őlevegősége" szerdán bejelenti, marad-e, avagy megy



A hírügynökségek a The New York Times, a USA Today és a The Denver Post című lapokban megjelent írásokra hivatkozva kedden azt jelentették, Michael Jordan, az elmúlt tíz év legnagyobb és sokak által minden idők legjobbjának tartott kosárlabdázója valószínűleg visszavonul.

Utánajártunk. A USA Today online kiadásának címlapfotóján MJ háttal ül, mellette a felirat: "6 bajnoki, 5 MVP, 10 gólkirályi cím - Vége a Jordan-érának". Michael Jordan szerdán visszavonul - adja hírül a "nemzet honlapja", amely tucatnyi írással búcsúztatja a Levegő Királyát, következetesen "His Airness"-nek, Őlevegőségének titulálva őt.

A vezércikk szerint Michael Jordan, egyike a világ legjelentősebb sportolóinak, úgy tervezi, szerdán sajtótájékoztatón jelenti be a visszavonulását, amely egy új korszak kezdetét jelenti, mind a vele hatszoros bajnok Chicago Bulls, mind a hat hónapos munkaügyi pertől sújtott NBA számára. Mindössze egy héttel azután, hogy végre lezárult a lockout, David Stern, az NBA főigazgatója új nyelvet tanulhat: "Nem helyénvaló, hogy egy komisszár könyörögjön, de Michael, kérlek, gyere vissza…"

Február 5-től mindössze 50 meccset kellene lehúzni a 98-99-es alapszakaszban. Az idei (öt hónapos) szezonban MJ több mint 20 millió dollárt keresne. A pontosság kedvéért: a tavalyi, 33 milliós fizetésének 105%-át, 34,7 millót kaphatna, de mivel a bajnokság mintegy 39%-a elveszett a lockout miatt, jövedelme 21,1 millió dollárra csökken.

Azazhogy csökkenne.

Jordan már a tavalyi bajnoki döntő alatt is többször utalt rá: abbahagyja a kosárlabdázást, és erre több nyomós oka is lehetett. Először is: példátlan sikerszériával a háta mögött (nyolc év alatt hat bajnoki diadal, öt MVP-cím, valamint világrekordot jelentő tízszeres gólkirályi titulus) nem kockáztatja meg, hogy esetleg ne nyerjen megint aranygyűrűt. Nem engedheti meg, hogy vesztesként vonul vissza, ha a világ úgy ismeri, mint örök győztest. Másodszor: Phil Jackson elment a Bullstól, és MJ mind a hat bajnokságát vele nyerte, tökéletesen tudnak együtt dolgozni, a világ legjobb játékosa pedig megteheti, hogy csak a kedvenc edzőjével dolgozik. Harmadszor: Jordan maradása feltételéül a Bulls sikercsapatának együtt maradását szabta, erre pedig nem túl sok esély van (bár Jerry Reinsdorf és Jerry Krause tulajdonosok valószínűleg mindent megtennének Scottie Pippen pénzigényének kielégítése, illetve Dennis Rodman extravaganciájának elviselése érdekében, ha biztosan tudnák, a "félisten" náluk marad). Jordan egyébként nincs túl jó viszonyban a Bulls tulajdonosaival.

Mike Monroe a Denver Post Online-ban azt állítja, Jordan igenis készül edz, gyakorol - a Bob Hope Desert Classic golfbajnokságra, amely két hét múlva kezdődik. A kérdés még mindig az - írja a denveri lap kolumnistája -, ami Michael Jordan pályafutásának egyik legdrámaibb pillanata után (magyar idő szerint 1998. június 15-én hajnalban Jordan - aki 45 pontot dobott azon a meccsen a Salt Lake City-i Delta Centerben - másodpercekkel a lefújás előtt egymás után négy pontot szerezve megfordította az állást, és a Bulls ezzel legyőzte a Utah Jazzt) volt: "Látjuk-e még MJ-t kosárlabdapályán?" Mike Monroe szerint is egyértelmű a válasz: "Nem."

Állítólag Jordan azóta (június óta) nem fogott kosárlabdát. Fogott viszont szivart, borospoharat és golfütőt. Megpocakosodott kissé. Nem fogja egy esetleges rossz szerepléssel lerombolni az 1985 óta építgetett "félisteni" imázst. Egyébként is perfekcionista.

A pénz nem érdekli (úgy tudni, a WorldCom/MCI vállalattal érvényben lévő szerződése értelmében évi 50 millió dollárt keres), sokkal inkább árulkodik motivációiról könyvének - melyet első betűtől az utolsóig ő írt – a címe: Mindent a játék kedvéért.

Az NBA sem jelent olyan nagyon sokat a számára, mint ahogy azt hinni lehetett, amikor belefolyt az egyezkedő tárgyalásokba. Múlt szerdán, amikor a 98-99-es idény sorsa végül eldőlt, Jordan a Bahamákon golfozott. Közben hazajött, és szerdán elmegy - hivatalosan és örökre.

Monroe így fejezi be cikkét: "Emlékezzünk utah-i utolsó kosarára."

Másra is emlékezhetünk. Michael Jordan 1984-ben a North Carolina egyetem bajnokcsapatából került újoncként a Chicagóhoz, ahol aztán történelmet írt. Az NBA fél rekordfüzetét átírhatták miatta. Öt alkalommal választották a Legértékesebb Játékosnak, tízszer lett gólkirály, novemberben adta 5000. gólpasszát, márciusban dobta be 29 000. pontját, kilencedszer nevezték a legjobb védekezők közé 97-98-ban, 788-szor ért el "dupla-duplát"… Régebben, 1990. március 28-án a Cleveland Cavaliers otthonában egy mérkőzés alatt 69 (!) pontot dobott. Még régebben, 1987. február 27-én a New Jersey Nets ellen 27 büntetőjéből 26 a kosárba került. Volt meccs, hogy 17 asszisztot adott, kétszer szedett le 18 lepattanót, egyszer 10 labdát lopott el a Netstől. A Golden State Warriors ellen 1990. január 18-án 12 hárompontos-kísérletből 7-et bedobott.

Olyan sokoldalú játékos fejezi be szerdán a karrierjét (ha igaz), amilyen talán még sosem volt a kosárlabdázás alig százéves történelmében. Másodszor vonul(na) egyébként vissza: 1993-ban, nem sokkal azután, hogy édesapja gyilkosság áldozata lett, távozott az NBA-ből, és a baseballal próbálkozott. 18 hónap elteltével visszatért, és a Chicago Bulls megnyerte negyedik bajnoki címét. Majd az ötödiket, tavaly pedig a hatodikat. Mindet Jordannel. Amíg ő baseballozott, a Houston Rockets hozott el két trófeát.

Michael Jordan egyszer azt nyilatkozta: őszintén mondja, nem tudja, mennyit keres. Évek óta vezeti "A világ legjobban fizetett sportolói" listát. Állítólag ő a legpiacképesebb sportoló a világon. A Nike-val, a Gatorade-del, az Oakleyval kötött reklámszerződései annyit hoztak a konyhájára, hogy ma már jó pár saját vállalkozás tulajdonosa. Dedikált posztere megvásárolható az interneten keresztül is. Ára 799 dollár ( tényleg). Három gyermek édesapja. Február 17-én lesz 36 éves.

Ajánló: