Vágólapra másolva!

Veszélyben a Salt Lake City-i olimpia?



A Salt Lake City-i olimpia eredeti helyszínen történő lebonyolítását a szponzorok egy részének esetleges visszalépése, valamint ezzel kapcsolatban Marc Hodler NOB-alelnök kijelentései megkérdőjelezték.

"Hodler úr nem a NOB hivatalos álláspontját képviseli. Szervezetünk már korábban világossá tette, hogy az olimpia marad Salt Lake Cityben. Gazdasági problémák pedig nincsenek" - fogalmazott kedden Michele Verdier, a NOB szóvivője.

"A várható kiadások 75 százalékának már előteremtettük a fedezetét, tehát továbbra is jó úton járunk. Ha mégsem tudnánk elegendő pénzt összegyűjteni, akkor a játékok méreteit arányosan csökkentenénk. Pénzt takaríthatnánk meg például a létesítmények kiépítésén, a kulturális kísérőprogramokon vagy az önkéntesek számán. Mindenesetre nem estünk pánikba" - fejtette ki Robert Garff, aki a közelmúltbeli lemondások után vezeti a szervezőbizottságot.

Közben a szponzorok legnagyobb része azon tanakodik, vajon továbbra is megéri-e támogatniuk a világ legnagyobb sportrendezvényének számító olimpiákat. Ennek eldöntéséhez azon folyamatban lévő vizsgálat eredményét várják, amely a 2002-es téli olimpiát övező vesztegetési vádak valóságalapját hivatott felderíteni.

"Ha a kirobbant ügyet nem kezelik kellő szigorúsággal, annak jelentős negatív hatása lehet az olimpiai mozgalomban való szerepvállalásunkra, sőt, ezt mások is így gondolhatják" - nyilatkozta a legnagyobb támogatók közé sorolt Coca-Cola nevében Ben Deutch, a cég ez ügyben illetékes szóvivője.

A többi lehetséges szponzor közül a US West telefontársaság a múlt héten jelentette be egy ötmillió dolláros összeg átutalásának elhalasztását, más vállalatok pedig közölték: várják a vizsgálatok lezárását, és fontolgatják, hogy ne lépjenek-e vissza.

MTI

Ajánló: