Vágólapra másolva!

Berlin is benne van?



Az MTI tudósítója annak próbált utánajári, igaz-e a hír, hogy Berlin hét évvel ezelőtt megpróbált volna megvásárolni néhány szavazatot a 2000-es játékok helyszínét eldöntő szavazás előtt.

Michael-Andreas Butz az MTI tudósítójának telefonon elmondta: fenntartja azt az állítását, amely szerint pályázatával Berlin minden szempontból tartotta magát a NOB előírásaihoz. "Pályázatunkat átfogó vizsgálatnak vetette alá a berlini képviselőház, átvilágítva a NOB-tagokkal fenntartott kapcsolatokat is. Ez a vizsgálati jelentés bárki számára hozzáférhető" - jelentette ki a szenátus szóvivője. Külön is cáfolta azt a kedden szárnyra kapott értesülést, amely szerint a NOB magyar tagja is részesült volna az állítólagos anyagi juttatásokból.

A berlini képviselőház egy ellenzéki (Szövetség 90/Zöldek) frakciójának tagja, Judith Demba a fővárosi számvevőszék vizsgálatára hivatkozva kedden azt állította, hogy az Olympia GmbH - amely a berlini pályázat támogatására jött létre 1990-ben - összesen 2,6 millió márkát fordított 56 NOB-tag "megnyerésére". A kft. hatalmas összegű utazási, orvosi- és szállodaszámlákat egyenlített ki (egy-egy NOB-tagra átlagosan 40 ezer márkát költött), s az ajándékok értéke is számos esetben jelentősen meghaladta a NOB szabályzata által engedélyezett 200 dollárt.

Demba "listáján" szerepel maga a NOB elnöke is: Juan Antonio Samaranch állítólag benyújtott az Olympia GmbH-nak egy Stuttgart - Berlin közötti repülőjegyet, amelyért 6294 márkát vett volna föl. A levelében, amelyet a számvevőszék jelentése alapján a NOB lausanne-i központjának küldött, az olimpiai mozgalom és a berlini olimpiai pályázat ádáz ellenfeleként nyilvántartott Demba azt is állítja, hogy a NOB egy magyar tagjának szállodaszámlái 18 ezer márkára rúgtak.

Az MTI bonni tudósítója kedden késő délután hiába próbált érintkezésbe lépni az ügy többi szereplőjével: sem Judith Demba, sem a berlini számvevőszék nem volt telefonon elérhető.

Ajánló: