Vágólapra másolva!

Vizsgálják a naganói olimpia visszaéléseit



Megsemmisített dokumentumok, 6,1 milliós számla a meghívásokra, szórakoztatásra, 50 ezer dolláros különvonat a NOB-elnöknek…

Egyidejűleg a Mainicsi Simbun című lap szerdai számában arról számol be, hogy előkerült a naganói olimpiai pályázatot kidolgozó bizottság által kiállított számlák egy része. A dokumentumokat korábbi közlés szerint 1992-ben semmisítették meg.

A számlákból kiderül, hogy a naganói pályázat kidolgozói mintegy 16 millió dollárt költöttek 1989 és 1991 között a téli olimpia rendezési jogának megszerzésére, ezen belül egyedül 1991-ben 6,1 millió dollárba került a NOB tagjainak japán meghívása, szórakoztatása. Nagano számos küldött birminghami utazási költségeit is fedezte, a brit városban rendezték ugyanis azt a NOB-közgyűlést, ahol a téli olimpia helyszínéről szavaztak. Erre mintegy 2 millió dollárt fordítottak.

Ami Juan Antonio Samaranch NOB-elnöknek tett esetleg törvénytelen szolgáltatásokat illeti, Japánban eddig csak egy ajándékba adott szamurájkardról cikkezett a sajtó. A most megtalált dokumentumok szerint 50 ezer dollárba került az a különleges, minden igényt kielégítő bérelt vonat, amivel a NOB vezetőjét 1991 májusában Naganóba szállítottak.

A most megalakult vizsgálóbizottság dolga lesz ezen kiadások törvényességének, továbbá azoknak a japán sajtóban korábban megjelent részletes információknak az ellenőrzése, miszerint a naganói pályázati bizottság öt NOB-tagnak, illetve azok családtagjainak nagyvonalúan "kedveskedett".

A Tokió Simbun szerint többek között egy közép-amerikai ország NOB-tagjának fia és annak felesége töltötte Japánban nászútját, és a NOB tagságáról nemrégiben lemondott ecuadori képviselő is vendégeskedett barátjával Japánban. Röviddel a naganói rendezési jogról szóló döntés előtt járt "ellenőrző túrán" egy afrikai ország NOB-tagja a feleségével - írta a Tokió Simbun. A naganói illetékesek - mint közölték - a Japán Olimpiai Bizottság felkérésének tettek eleget ezekben az esetekben. Különben összesen 62 NOB-tag - sokan közülük feleségével, gyerekével együtt - vizitelt Naganóban, és ellátásuk, utaztatásuk egyenként 20-30 ezer dollárba került a szervezőknek.

MTI

Ajánló: