Vágólapra másolva!

Olimpiai hírek Japánból



Miközben megalakult az oszakai pályázati bizottság, Naganóban kiderítették: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság két tagja, valamint a NOB egyik volt igazgatótanácsi tagja sértette meg a szabályokat a naganói téli olimpia pályázatánál.

Oszaka riválisai várhatóan Peking, Párizs és Johannesburg lesznek, és a NOB 2001-ben Moszkvában rendezendő kongresszusán ítéli majd oda a rendezés jogát.

Az oszakai állami és magánszektor ismert képviselőiből alakult meg a bizottság, amelyet Iszomura Takafumi polgármester vezet. Az alakuló ülésen nem vettek részt a japán kormány képviselői, Obucsi Keizo kormányfő sem, ami a szélesedő olimpiai botránnyal kapcsolatos óvatossággal magyarázható.

A Japán Olimpiai Bizottság e héten véglegesíti a tavalyi, naganói téli olimpiával összefüggő visszaélésekről szóló jelentését. A hírek szerint az eddig lefolytatott vizsgálat legnagyobb gondja az, hogy nem tudni, melyik intézmény adott utasítást a pályázati dokumentumok, és a főkönyv idő előtti megsemmisítésére. 1991-ben ítélték oda Naganónak a téli olimpia rendezési jogát, ám a dokumentumokat rá egy évre megsemmisítették, holott - mint ezt Schmitt Pál, a NOB hétvégén Naganóban járt alelnöke is közölte - az országok rendszerint öt évig őrzik meg a dokumentumokat.

A vizsgálat kiderítette, hogy Nemzetközi Olimpiai Bizottság két tagja, valamint a NOB egyik volt igazgatótanácsi tagja sértette meg a NOB szabályait a naganói téli olimpia rendezési jogának odaítélésével összefüggésben.

A japánok hétfőn kívánják elküldeni a pénteken véglegesítendő jelentését a NOB-nak a visszaélések ügyében folytatott vizsgálatról, ám a bizottsághoz közel álló illetékesek már most nyilvánosságra hozták az érintettek nevét. Eszerint az algériai Mohamed Zerguini, az ecuadori Agustin Arroyo és az amerikai Robert Helmick élt vissza helyzetével, élvezte a 18. téli olimpia megrendezésére törekvő Nagano túlzott vendégszeretetét.

Zerguini fiával és annak feleségével járt az 1991-es döntést megelőzően Naganóban és orvosi kezelést kért a japánoktól. Az algériai sportvezető nem volt érintett a korábbi, Salt Lake City-i botrányban, Arroyo viszont egyike azon öt NOB-tagnak, akinek kizárásáról amúgy is döntenek a jövő hónapban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ülésén. Az ecuadori vezető többször látogatott el Naganóba feleségével, barátjával és állítólag drága ajándékokat kapott. (A szabályok szerint a NOB-tagok csak egyszer kereshetik fel a rendezésre pályázó várost, és akkor is legfeljebb egy családtagjukat vihetik magukkal.)

Helmick, aki a közelmúltban többször is lemondásra szólította fel Juan Antonio Samaranchot, a NOB elnökét, szintén megsértette a szabályokat azzal, hogy fiával és annak feleségével tett naganói látogatást. Robert Helmick 1991-ig elnöke volt az Amerikai Olimpiai Bizottságnak, s azután mondott le, hogy megvesztegetés miatt kizárás veszélye fenyegette.

Jagi Jusiro, a japán vizsgálóbizottság elnöke a hét végén azt közölte, hogy nyolc NOB-illetékes vétkezett, ám feltételezhető, hogy csak a három megnevezett személyről rendelkeznek terhelő dokumentumokkal. A naganói pályázati bizottság 1992-ben megsemmisítette a rendezési jog megszerzésével kapcsolatos iratokat.(MTI)

Ajánló: