Vágólapra másolva!

A svédek is fizettek a NOB tagoknak?



A sajtó értesülései szerint a számlák végösszege valamennyi alkalommal felülmúlta a NOB által az ajándékok elfogadására engedélyezett 150 amerikai dollárt. A cikk arról számolt be, hogy két NOB-tagot, a román Alexandru Sipercost és a szudáni Zein el-Abdin Abdelkadirt egy alkalommal a Sophiamemmet elnevezésű magánkórházban vizsgáltak ki, közel 3000 svéd koronáért (kb. 400 amerikai dollár). Az afrikai sportvezetőt egyébként a Salt Lake City-ben, 2002-ben rendezendő téli olimpia pályázata kapcsán kirobbant korrupciós botrány miatt a NOB kizárásra javasolta.

A szudáni NOB-tag felesége részére is elfogadott "ajándékot", a hölgy kórházi kivizsgálása 1500 svéd koronába (200 dollár) került.

A Dagens Nyheter beszámolója szerint egy meg nem nevezett NOB tisztségviselő, valamint a szamoai Paul Wallwork lányának magánorvosi-konzultációját követően a pályázati bizottság szintén átvállalta a felmerült költségek megtérítését.

A napilap úgy tudja, hogy Zein el-Abdin Abdelkadir stockholmi szállodai költségét, vagyis a 3545 koronás szobaszámlát szintén a kandidálást támogató csoport fizette ki.

A sajtóanyag egy nappal követte Christer van der Kwast svéd főügyész bejelentését: vizsgálatot folytat annak kiderítésére, hogy a 2004-es nyári olimpia rendezésére kandidált Stockholm pályázata során a Svéd Olimpiai Bizottság kísérelt-e vesztegetéssel előnyt szerezni a későbbi győztes Athénnal szemben.
(MTI)

Ajánló: