Vágólapra másolva!

Amerikai állítások Schmitt Pállal kapcsolatban



Az Atlanta Constitution című lap szerdai száma arról írt, hogy annak idején az olimpiai rendezés jogának elnyerése érdekében tevékenykedő bizottság tervbe vette: a Georgiai Egyetemen ösztöndíjhoz segítse Schmitt Pálnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagjának egyik lányát. "Az ajánlatra soha nem került sor, de ha megtörtént volna, akkor sem fogadom el" - nyilatkozta Schmitt Pál.

A Schmitt-család Amerikában elérhető tagjai - magyar újságírói érdeklődésre - leszögezték: a család egyetlen tagja sem végzett soha tanulmányokat a fent említett egyetemen.

Hétfőn egyébként a The New York Times is említést tett Anita DeFrantz amerikai NOB-tag azon közléséről, hogy a ,90-es évek elején - amikor Salt Lake City már pályázó volt a 2002-es téli olimpiára - telefonon beszélt a Dél-kaliforniai Egyetem sportügyekkel foglalkozó vezetőjével, és megkérte őt arra: vegye fontolóra, helyet kaphat-e az egyetem teniszcsapatában Schmitt Pál egyik lánya. A The New York Times megjegyezte: Schmitt Petra 1992 és 1995 között tanult a Dél-kaliforniai Egyetemen. A lap a beszámolójában hangsúlyozza: DeFrantz maga is cáfolta, hogy telefonon előadott kérésének bármilyen köze lett volna valamilyen "rábeszélési kísérlethez", Schmitt Pál Salt Lake City melletti szavazatának megszerzése érdekében.

Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság első alelnöke, egyben Magyarország svájci nagykövete csütörtökön az MTI-nek elmondta: három nappal ezelőtt tudta meg, hogy az 1996-os nyári ötkarikás játékokra pályázó Atlanta a rendezés odaítélése előtt megkereste volna őt, hogy egyik lányát ösztöndíjhoz segítse a Georgia Tech Egyetemen.

"Az ajánlatra soha nem került sor, de ha megtörtént volna, akkor sem fogadom el. Tudomásom szerint az amerikaiak belső feljegyzést készítettek arról, hogy miként lehetne NOB-tagok felé gesztust gyakorolni az 1990-es szavazás előtti utolsó pillanatban. Értesültem például olyan dolgokról, mint hogy az egyik NOB-tag szeret lovagolni és vásároltak volna neki ezzel kapcsolatos felszerelést. Az Atlanta Constitution írása valóban igaz azzal kapcsolatban, hogy létezett ez a belső feljegyzés, de az amerikai szervezők velem erről soha sem beszéltek. Egyébként nem is tudom, melyik lányomnak ajánlották volna fel az ösztöndíjat" - mondta Schmitt Pál.

A magyar sportdiplomatát, illetve lányait ezen a héten már másodszor hozták hírbe ösztöndíjakkal. A The New York Times hétfőn megjegyezte: Schmitt Petra 1992 és 1995 között tanult a Dél-Kaliforniai Egyetemen és teniszezett az egyetem csapatában, de amint a Schmitt-lány elmondta, saját magának, nem pedig édesapjának, illetve a 2002-es téli olimpia rendezési jogát elnyerő Salt Lake City képviselőinek köszönheti az ösztöndíjat. (Az egyetemi ösztöndíjas teniszezők nem lehetnek profik, nem vehetnek fel semmilyen pénzdíjat, tehát az egyetemek valósággal vadásznak a világranglista első néhányszáza közé tartozó - ilyen volt Schmitt Petra is - játékosokra. - A szerk.)

Az atlantai főszervező, Billy Payne tagadta, hogy az elgondoláson túl ténylegesen megkeresték volna Schmitt Pált lánya ösztöndíjával kapcsolatban. Anita DeFrantz amerikai NOB-tag pedig Salt Lake City sikeres pályázatával kapcsolatban cáfolta, hogy Schmitt Pál szavazatának megszerzése miatt kérte meg a Dél-Kaliforniai Egyetem sportügyekkel foglalkozó vezetőjét: vegye fontolóra, hogy helyet kaphat-e az egyetem teniszcsapatában Schmitt Petra.
(MTI)

Ajánló: