Vágólapra másolva!

Bodnár nélküli Football Duó Kft.-t tervez a sportminisztérium



Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga ülésén ismertette a kormány és az ISM által megfogalmazott, labdarúgásunk felemelkedését célzó szakmai programot. A minisztérium fizetési garanciát vállalt az MHLL felé a tévéközvetítésekből a csapatokat illető pénz kifizetésére. Az ISM-nek egy gazdasági társaságon keresztül szándékában áll, hogy a Football Duó Kft.-ben 40 százalék tulajdonhányaddal rendelkező HTD Kft. részét megvásárolja.

A március 19-én esedékes MLSZ-küldöttközgyűlés az alapszabály-módosításról hivatott dönteni. A miniszter hangsúlyozta, már az előkészítési szakaszban számít az amatőrök és a profik véleményére egyaránt. Már postázták a meghívókat a küldöttgyűlésre, amelyben szerepelnek a módosításra vonatkozó javaslatok. A visszajelzésekről hétfőn tartanak megbeszélést. A miniszter március 16-ra egy minden részletre kiterjedő, utolsó egyeztetést tervez a küldöttekkel. Nem titok, a szerkezeti változás alapja, hogy az amatőrök és a profik egymástól elkülönülve, alszövetségi formában működnének tovább. A most folyó profibajnoksággal kapcsolatban az elsődleges cél, hogy zökkenőmentesen érjen véget, ehhez a kormányzati segítség sem elképzelhetetlen.

A 2000 őszén induló Hivatásos Ligabajnokságban - a miniszter reményei szerint - már gazdaságilag stabil klubok indulnának. Az első lépésben az ISM aktív közreműködésével gazdasági átvilágítást hajtanának végre, majd a kormányzat jelentős kedvezményeket ad, hogy a befektetők a labdarúgás felé forduljanak, ugyanakkor a befektetni szándékozó csoportokat átvilágítják, tisztességes gazdasági háttérrel rendelkeznek-e. Végül liga-részvénytársaság alakulna, amelynek a kereskedelmi és reklámtevékenység ellátása a feladata.

Deutsch arra a kérdésre, hogy módosulhat-e a profibajnokság tervezett 12 csapatos mezőnye, nemmel válaszolt, majd indokaiban felhozta, Európában csak olyan országokban működik 12 csapatnál több résztvevővel szervezett bajnokság, amelyek területileg nagyobbak, s gazdaságilag nagyságrendekkel erősebbek.

Mészöly Kálmán, az MHLL elnöke kifejtette, a ligába tömörülő csapatok megfelelő választ kaphattak kérdéseikre. Örömét fejezte ki, hogy az ülésen az összes (!) profi együttes képviseltette magát. "1952 óta egy-két reformot már megéltem, egyikből sem lett semmi. A mostani javaslat nagy horderejű, ha a közgyűlés nem szavazza meg, a magyar futballtársadalom megérdemli, hogy továbbra is a langyos vízben tocsogjon. Remélem, minden küldött átérzi majd döntésének súlyát."Thury Gábor