Vágólapra másolva!

Végső kizárási névsor valószínűleg szerdán



A Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetőitől azt várják, hogy szerdán tegyék közzé a 2002-es, Salt Lake Cityben sorra kerülő téli ötkarikás játékokkal kapcsolatos vesztegetési botrányban érintett, a szervezetből kizárásra javasolt személyek végleges névsorát. A NOB a március 17-18-i lausanne-i rendkívüli közgyűlésén dönt arról, hogy korrumpálódott tagjai milyen formában bűnhődnek.

A NOB által létrehozott, kizárólag a korrupciós ügyet vizsgáló bizottság - amelynek tagja Schmitt Pál MOB-elnök is - januárban már közzétette, hogy a kongói Jean-Claude Ganga, a mali Lamine Keita, a szudáni Zein el-Abdin Abdelkadir, a chilei Sergio Santander és az ecuadori Augustin Arroyo kizárását kéri.

Négyen - a kenyai Charles Mukora, a finn Pirjo Häggman, a líbiai Basir Mohamed Attarabulszi és a szváziföldi David Sibandze - nem várták meg a jövő heti ülést: lemondtak NOB-tagságukról.

A holland Anton Geesink ügyében már döntöttek, ő megrovásban részesült.

A vesztegetési botrányban érintett 13 NOB-tag a szabályokat súlyosan megsértve, kirívóan nagyértékű ajándékokat és egyéb szolgáltatásokat fogadott el Salt Lake City olimpia pályázati bizottságától.

Időközben Tom Welch, a 2002-es téli olimpiát rendező Salt Lake City pályázati bizottságának egykori elnöke elismerte, hogy annak idején az általa vezetett testület fizette Phil Colesnak, a NOB ausztrál tagjának több egyesült államokbeli utazását.

Welch a Sydney Morning Heraldnak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy Phil Coles értékes tanácsokat adott a téli ötkarikás játékok rendezésére jelentkező amerikai városnak.

- Én tettem neki javaslatot az együttműködésre, amit ő elfogadott. Sokat segített nekünk - mondta Welch.

A korrupciós ügyet vizsgáló Salt Lake City-i etikai bizottság jelentése szerint a pályázati testület 1993 és 1995 között majdnem 40 ezer dollárt fordított azoknak a költségeknek a fedezésére, amelyek Coles és családja egyesült államokbeli utazásaival kapcsolatban merültek fel. (MTI)