Vágólapra másolva!

Zárt ajtók mögött a korrupciós botrányról



Hétfőn reggel, szigorúan zárt ajtók mögött, megkezdődött Lausanne-ban a NOB végrehajtó bizottságának ülése, amely kedden folytatódik. Szerdán és csütörtökön rendkívüli teljes ülés következik, amelynek elején kerül sor arra a bizalmi szavazásra, amelyet Samaranch kért 2001-ig szóló elnöki megbizatása folytatásáról.

A teljes ülésen is a korrupciós ügyek kerülnek napirendre. A lemondott 4 NOB-taggal már nem foglalkoznak. A kizárásra javasolt (6), továbbá a szigorú megrovásban (2), a komoly figyelmeztetésben (5) és a figyelmeztetésben (3) részesítendő tagok egyenként 15-15 percet kapnak a védekezésre, majd a felmentésre javasoltak (3) ügyében is egyenként szavaznak, a döntéshez kétharmados többség szükséges.

A teljes ülés elején Samaranch elnök titkos szavazással kér bizalmat 2001-ig szóló elnöki megbizatása folytatásához. Ehhez is kétharmados többség szükséges. Ebben a bizalmi szavazásban azonban a gyanúba keveredett 23 NOB-tag már aligha vehet részt, így a szavazásra jogosultak száma 90 körül lesz. Samaranch elnöknek tehát legalább 60 szavazatra van szüksége.

Ezt követheti a gyanúba keveredettek ügyének lezárása, majd bizonyos reformjavaslatok tárgyalása. Minden bizonnyal már júniusra megváltozik a 2006-ban esedékes téli játékok helyszínének kiválasztása. A hat pályázó közül a júniusi ülésen egy 15 fős testület (ebben csak nyolcan lehetnek NOB-tagok) a tervek szerint két várost választ ki, s e kettő közül dönthet a teljes NOB-tagság. A városok látogatását, mindennemű ajándék elfogadását, továbbra is szigorúan megtiltják.

Samaranch elnök további jelentős reformokat tervez. Megszűnik a tiszteletbeli tagság, továbbá az újonnan megválasztandó NOB-tagok csak nyolc évre kapnának megbízást, s a leendő tagok kiválasztásánál a sportolókat részesítenék előnyben. Jelenleg kilenc olimpiai bajnok tagja van a NOB-nak, s mintegy húszan indultak még az olimpipiákon.

A kétnapos rendkívüli teljes ülés után a végrehajtó bizottság folytatja munkáját, ekkor már Sydney kerül előtérbe, s a végrehajtó bizottság a nyári olimpiai játékok műsorán szereplő sportágak nemzetközi szövetségeinek elnökeivel és főtitkáraival ül tárgyaló asztaltalhoz.

(MTI)