Vágólapra másolva!

NOB: lépések a reformok útján



A Nemzetközi Olimpiai Bizottság csütörtöki rendkívüli közgyűlésén a testület döntött a további olimpiák pályázati rendszeréről, a helyszínek kijelölésének jövőbeli módjáról, valamint egy etikai bizottság létrehozásáról. Juan Antonio Samaranch elnök úgy értékelt: a határozatokkal a NOB megtette az első lépést a korábban elvesztett presztizsének visszaszerzésére.

Juan Antonio Samaranch
Fotó: Denis Balibouse/Reuters

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság rendkívüli közgyűlésén elfogadott új helyszínkiválasztási rendszer egyelőre csak a 2006-os téli olimpiára vonatkozik, a további ötkarikás játékokkal kapcsolatban később születik döntés.

A választásra a NOB idei, szöuli közgyűlésén kerül sor. Június 18-án mind a hat pályázónak - Sionnak, Torinónak, Helsinkinek és Lillehammernek közösen, Zakopanénak, Poprádnak, valamint Klagenfurtnak - 50-50 perc áll rendelkezésére a teljes tagság meggyőzésére. A kandidálók közül ekkor még csak egy 15 tagú testület választ ki kettőt. Másnap a teljes NOB-tagság titkos szavazással dönti el, hogy közülük melyik város rendezheti meg a játékokat.

A NOB közgyűlése egyhangú szavazással elfogadta egy, a jövőben létrehozandó etikai bizottság tervét. A testület elnökét Juan Antonio Samaranch jelöli majd ki, tagjai között pedig többségben lesznek a NOB-on kívül álló, nemzetközileg elismert személyiségek.

A 2006-os téli olimpia színhelyének kiválasztására létrehozandó bizottságban a csütörtöki döntés értelmében nyolc NOB-tag, valamint a sportolói bizottság három, a téli olimpiai sportágak nemzetközi szövetségének egy, a nemzeti olimpiai bizottságok szintén egy képviselője, a NOB legöregebb tagja (jelenleg a brazil Joao Havelange), valamint Juan Antonio Samaranch kap majd szerepet.

A 2006-os téli olimpia helyszínének új kiválasztási módjának fényében úgy fest, a svájci Sion a legesélyesebb a győzelemre.

A megállapítás azért tűnik megalapozottnak, mert Sion sokak által ismert síközpont, ráadásul Svájc nemzetközi megítélése is nagyon kedvező. Mivel a NOB-tagok többsége a júniusi szavazás előtt nem látogat el a pályázókhoz, nem is szerez személyes tapasztalatot, és így csak korábbi ismeretei alapján szavazhat. Ezért a versenyek rendezésében kevésbé jelentős hagyományokkal rendelkező pályázóknak nehéz lesz bebizonyítaniuk, hogy ők a legalkalmasabbak az olimpia megrendezésére.

Sion mellett leginkább a nagy hagyományokkal rendelkező országok pályázóinak, az ausztriai Klagenfurtnak és az olaszországi Torinónak lehetnek nyerési esélyei.

Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke a kétnapos NOB-ülés zárásaként tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján jónak értékelte a testület döntéseit, mivel a határozatok megfeleltek a korábban kilátásba helyezett "tisztogatási lépéseknek".

- Azt ígértük, kitakarítjuk házunk táját, megtettük. Reformokat is kilátásba helyeztünk, megvalósítottuk. Egyesült olimpiai mozgalmat jósoltunk, valóra váltottuk. Azt hiszem, kiváló munkát végeztünk - fogalmazott a 78 éves spanyol elnök.

Samaranch azt is elmondta, hogy a 2000-es sydneyi olimpiai játékok bebizonyítja majd a világnak: az elmúlt hónapok botrányai csak egy sajnálatos és egyszeri balesetként fordulhattak elő.

- A világnak szüksége van az olimpiára, mivel ez a világ legfontosabb eseménye, és nem csak a sport miatt. A fiatalság megérdemli a játékokat - tette hozzá Samaranch.

A pozíciójában megerősített elnök összefoglalta az elmúlt két nap eseményeit, majd elmondta: a szerdán és csütörtökön hozott határozatokkal a NOB megtette az első lépést a korábban elvesztett presztizsének visszaszerzésére. (MTI)