Vágólapra másolva!

További vizsgálatok Coles ellen



Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság spanyol elnöke szombati sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a szervezeti szabályok megsértésével kapcsolatban további kérdéseket tesznek fel levélben az ausztrál Phil Colesnak.

- Coles ügye még teljesen nyitott. Az elkövetkező napokban levélben újabb kérdéseket teszünk fel neki és feleségének, valamint az érintett görögöknek, a NOB végrehajtó bizottsága majd csak ezután hozza meg a végleges döntést - mondta Samaranch.

A spanyol elnök azt is elmondta, hogy Bill Hybl, az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának elnöke elfogadta a nemzetközi szervezet felkérését, így tagja lesz a jövőben létrehozandó, NOB 2000 elnevezésű etikai bizottságnak. Samaranch reméli, hogy az új bizottság első ülésére áprilisban vagy májusban sor kerülhet.

A 78 éves elnök megerősítette a spanyol lapokban korábban megjelent nyilatkozatát, amely szerint hét évvel ezelőtt, a barcelonai olimpia után le kellett volna mondania tisztségéről.

- A legmegfelelőbb alkalom az 1992-ben sikeresen megrendezett nyári olimpia után lett volna a visszavonulásomra, ám ez már a múlté. Már nem gondolok erre, és biztos vagyok abban, hogy a NOB élén kell maradnom az újjáépítés véghezviteléig - fogalmazott Smaranch.

Richard von Weizsäcker egykori német államfő visszautasította Otto Schily belügyminiszternek azt a felvetését, miszerint ő lenne az ideális személy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetői székében, miután Juan Antonio Samaranch elnök megbízása 2001-ben.

- Ez a megoldás nem szolgálná a generációváltást - jelentette ki a 79 esztendős Weizsäcker a Tagesspiegel című berlini lap hétvégi számában.

A korábbi köztársasági elnök neve azáltal került előtérbe, hogy közismert pártatlanságát és megbízhatóságát említve őt nevezte a lehető legjobb megoldásnak a NOB-ot erősen bíráló Schily, aki egyébként hivatalánál fogva a sportot is felügyeli Németországban. Ötletével azonban erős ellenkezést váltott ki.

- Schily úrnak nem kellene beleavatkoznia a sportügyekbe, és ideje lenne visszaemlékeznie arra, hogy ő is elismerte a sport autonómiáját. A világ 200 országában pedig nem arra várnak nap mint nap, hogy egy német kormánytag tanácsokat osztogasson - mondta Thomas Bach, a német NOB-tag.

(MTI)