Vágólapra másolva!

Schmitt Pál is tagja a reformbizottságnak<br/>

Júniusban kezdi meg gyakorlati működését a NOB reformbizottsága, amelynek az első alelnök, Schmitt Pál is tagja. Miközben megszületett a terv a bizottság első üléseinek témáiról, Phil Coles cáfolta az ellene felhozott korrupciós vádakat.

- Június első két napján tanácskozik először a NOB 2000 reformbizottság, amely a megújulást célzó javaslatait a június 19-én Szöulban sorra kerülő közgyűlés elé terjeszti, de éppen a változtatási törekvések miatt december 15. és 20. között újabb rendkívüli ülést tartunk - közölte Schmitt Pál, a NOB első alelnöke, a testület végrehajtó bizottságának lausanne-i ülése után. A reformbizottságban mintegy nyolcvanan tevékenykednek majd, a 26 fős felügyelő testületnek Schmitt Pál is tagja.

A három albizottság közül az elsőt az olasz Franco Carraro vezeti, feladatuk a NOB szervezetének átalakítása és a NOB-tagság összetételének újszerű kialakítása. A másodikat a német Thomas Bach irányítja. Arra a kérdésre kell választ adniuk, hogy a NOB-nak milyen szerepe van az olimpiai mozgalmon belül, többek között a doppingkérdésekben, a szolidaritás akcióban, a környezetvédelemben és a "Sport for All" (Sport mindenkinek) kampányban. A harmadik vezetője az amerikai Anita DeFrantz, és az olimpiai helyszínek kiválasztásának új mechanizmusát dolgozzák majd ki.

- A 80 fős bizottság első hallásra túlzottnak tűnik, de Samaranch elnök javaslata volt, hogy az olimpiai család valamennyi tagjának képviselői vegyenek részt a megújulásban. A három albizottságot figyelembe véve a munka hatékony lehet. Érdekesség, hogy a nemzetközi sportszövetségeknek 23, a nemzeti olimpiai bizottságoknak 17 képviselője szerepel ezekben, s nem mellékes: a tagság egyharmada versenyzőként is részt vett olimpiai játékokon - hangsúlyozta Schmitt Pál.

A NOB első alelnöke arról is beszámolt, hogy december 15. és 20. között a megújulás céljából rendkívüli közgyűlést hívnak össze. Az olimpiai charta módosítása is időszerünek látszik, így a döntésekhez kétharmados szavazati arányra lesz szükség.

Megtartotta első ülését Kéba Mbaye alelnök vezetésével az újonnan alakított etikai bizottság is, melynek a NOB-tagok etikai normáit és az új etikai kódexet kell majd kidolgoznia. Az ülésén elhangzott, hogy az egykori pályázó városok bejelentései során 15 újabb NOB-tag is gyanúba keveredett. Ez a gyanú azonban - Schmitt Pál tájékoztatása szerint - mindössze annyit jelent, hogy egyesek a megengedettnél egy-két nappal többet töltöttek a pályázó városban, és repülőjegyeikkel nem pontosan számoltak el.

Ezek a vétkek azonban, a NOB vezetőinek megítélése szerint, nem vonnak vizsgálatot vagy büntetést maguk után.

Phil Coles, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ausztrál tagja cáfolta azokat az állításokat, miszerint a NOB más tagjairól szóló adatokat szolgáltatott volna ki a 2002-es téli olimpia rendezési jogát elnyerő Salt Lake City-nek - jelentették szerdán a hírügynökségek.

Az ausztrál ABC rádió értesülése szerint a 67 éves sportvezető, miután Sydney nyerte a 2000-as nyári ötkarikás játékok rendezési jogát, a helyszínkijelöléseknél szavazó személyekről szóló információkat juttatott el az amerikaiaknak.

Coles éppen az ABC-ben kapott lehetőséget a cáfolatra.

- Hibás minden olyan felvetés, mely szerint bármit is küldtem a Salt Lake City-i pályázóknak. Semmi ilyet nem tettem. Nem tudom, miért akarnak besározni - mondta Coles.

(MTI)