Vágólapra másolva!

Vasárnaptól kaphatók a jegyek az olimpiára<br/>

A 2000-es sydneyi olimpia rendezvényeire szóló 9,6 millió jegyből 5 millió árusításába kezdenek vasárnaptól Ausztráliában. A vásárlóknak július 16-ig van lehetőségük, hogy ráfizetés nélkül visszaadják a belépőket, amennyiben esetleg megggondolják magukat.

A szervezőbizottság (SOCOG) igazgatója, Sandy Hollway szerint az olimpiai mozgalmat beárnyékoló vesztegetési botrány egyáltalán nem, vagy csak alig észrevehetően jelentkezik majd a jegyvásárlásoknál.

Több jelentősebb eseményre, mint például a megnyitó- és záróünnepségre, a kosárlabda-mérkőzésekre, az atlétikai és úszóversenyekre sokkal többen igényeltek jegyet elővételben, mint amennyi a létesítmények befogadóképessége, így sorsolás dönt majd: kik jutnak belépőhöz.

A jegyárak 19 és 1382 ausztrál dollár (3000 és 216 000 forint) között mozognak. A belépők hetven százaléka 60 ausztrál dollárnál olcsóbb. A SOCOG reményei szerint a nézők 600 millió ausztrál dollárt költenek majd arra, hogy "élőben" élvezzék a versenyeket.

Ausztrál farmerek nemtetszésüket fejezték ki amiatt, hogy Új-Dél-Wales állam kormánya 2000-ben a szokásosnál két hónappal korábban tervezi bevezetni a nyári időszámítást. A módosítást azért határozták el, mert így a szeptemberben zajló olimpia idején egy órával tovább lesz világos Sydneyben. A gyermekeiket féltő farmerek viszont éppen amiatt tiltakoznak, mert reggelente később világosodik majd.

- Nemcsak hogy sötétben ébrednek, de az iskolai buszokra is sötétben és hidegben kell majd várakozniuk gyermekeinknek. Mindezt csak azért, hogy néhány embernek az utazási feltételeit javítsák - fakadt ki Xavier Martin, a farmerek vezetője.

(MTI)