Vágólapra másolva!

Továbbra is többfordulós rendszerben dől el az olimpiák helyszíne<br/>

Bevált az olimpiai helyszín kijelölésének új rendszere, így várhatóan a 2008-as nyári játékokat rendező város kiválasztása is hasonló módon fog lezajlani, mint a hétvégi, Torinó győzelmét hozó aktus. Az év végén NOB delegáció igyekszik elősegíteni a két Korea közti viszony javítását.

- A Szöulban alkalmazott kétfordulós rendszer tökéletesen működött, a második körre valóban a két legjobb pályázat maradt versenyben, a tagság pedig az egyik kiváló jelentkezőt, Torinót választotta - nyilatkozta Juan Antonio Samaranch elnök a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szöuli teljes ülését követően.

A 2001 szeptemberében esedékes következő helyszínválasztás részleteit várhatóan december közepén, a reformok elfogadásával foglalkozó ülése után hozza nyilvánosságra a NOB. A múlt héten alkalmazott módszerhez képest az jelenthet változást, hogy sok jelentkező esetén valószínűleg selejtező fordulóra is sor kerül.

A 2008-as nyári játékok házigazdai jogáért az előzetes szándéknyilatkozatok alapján Buenos Aires, Isztambul, Kuala Lumpur, Oszaka, Peking, Párizs, Sevilla és Toronto száll versenybe. A pályázatokat a jövő év elejéig kell beadni.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság újabb delegációt küld Phenjanba, hogy elősegítse a két Korea közötti sportkapcsolatok közeledését. A Korean Times közölte azt az információt, mely szerint ez év végén keresi fel a NOB-küldöttség a Koreai NDK fővárosát.

A szöuli újság Juan Antonio Samaranch NOB-elnökre hivatkozva azt írta, hogy a tavaly szeptemberi NOB-javaslatra pozitív választ adott Észak-Korea, a kedvező phenjani reagálást azonban a gyakorlatban semmi sem követte. Ezért határozott úgy az ötkarikás mozgalom vezetése a 109. NOB-ülés keretében, hogy újból próbálkozik a közvetítéssel.

(MTI)