Vágólapra másolva!

Adót kell fizetnie a NOB-nak Svájcban <br/>

A Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak július 1-jétől adóznia kell Svájcban. Az elmúlt négy évben adómentességet élvezett az ötkarikás szervezet, amelynek 1915 óta a svájci Lausanne-ban van a székhelye.

A NOB vezetői már januárban jelezték, hogy ajándékképpen, önkéntes adóként 2 millió frankot átutalnak a svájci utánpótlás-nevelést felügyelő sportszervezetekhez.

A svájci szövetségi tanács a döntését először nem kivánta nyilvánosságra hozni. El szerette volna ugyanis kerülni azt a feltételezést, hogy azért vetik ki az adót, mert a napokban nem Sion nyerte el a 2006-os téli olimpia rendezésének jogát.

Tizenöt hónappal az ötkarikás versenyek rajtja előtt megkezdte munkáját Sydneyben az orosz olimpiai sajtóiroda, melynek vezetője, Anatolij Koleszov úgy nyilatkozott, hogy Atlantát követően tovább erősödött az orosz sport, és az olimpiai csapat Sydneyben jó eséllyel pályázik az első helyre a nemzetek rangsorában. Kifogásolta ugyanakkor, hogy eddig még nem született meg a várt rendelet az orosz olimpikonok központi támogatásáról. A szükséges anyagiak hiánya nehezíti az ötkarikás előkészületeket, a válogatottak versenyeztetését, edzőtáboroztatását - mondta Koleszov.

(MTI)