Vágólapra másolva!

Schmitt Pál - a leendő köztársasági elnök?<br/>

- Rendkívüli megtiszteltetés számomra, hogy ilyen kiemelkedő közméltóságra és ennyire előkelő társaságban egyáltalán felmerül esetleges jelöltként a nevem. - Mindezt Schmitt Pál jelentette ki, akit az elmúlt napokban többször is mint leendő köztársasági elnökjelöltet emlegettek.

A Magyar Köztársaság svájci nagykövete, a MOB elnöke, a NOB tagja elmondta, hogy saját megítélése szerint azért került szóba, mert egész életének vonalvezetése bizonyítja objektivítását, tárgyilagosságát. A most 57 esztendős egykori kétszeres olimpiai bajnok vívó 30 esztendeje végez közszolgálati tevékenységet, ezért értesült örömmel arról, hogy szóba került mint esetleges jelölt az ország első számú közjogi méltóságának tisztére. Schmitt Pál figyelemmel követi azokat az eseményeket, amelyek keretében hamarosan eldőlhet, hogy népszavazás útján választ-e az ország jövőre új államfőt, vagy marad a választás parlamenti hatáskörben.

Amennyiben a parlament választ köztársasági elnököt, akkor nagy szükség lesz konszenzusra, ha népszavazás dönt, akkor nagyobb lesz az államfő legitimitása. Schmitt nem az első lenne a sorban, aki magas szintű sportvezetőből egy állam elnöke lesz: Aleksander Kwasniewski lengyel köztársasági elnök megválasztása előtt a Lengyel Olimpiai Bizottság elnöke volt.

(MTI)

Ajánló:

A szervezet, amelynek Schmitt Pál az elnöke