Vágólapra másolva!

Százkilencvenöt ország sportvezetői Sydneyben<br/>

Senki nem bíz semmit a véletlenre, ezért egy esztendővel a XXVII. nyári olimpia előtt Sydney olyan, mintha az egész városban egy monstre helyszíni szemle zajlana. A "fél világ" ismerkedik a körülményekkel, teszteli a létesítményeket, böngészi az árajánlatokat.

Az ausztrál szervezőbizottság, a SOCOG 195 ország mintegy 350 sportvezetőjét próbálja ezekben a napokban beavatni az előkészületek rejtelmeibe. A vendégek végigjárták a pályákat, stadionokat, csarnokokat, azután egésznapos előadássorozatot tartottak számukra, mégis maradt hiányérzetük: valamennyi külföldi, így a MOB kéttagú küldöttsége is, abban bízott, hogy szállást választhat versenyzőiknek az olimpiai faluban.

- Szinte ez az egyetlen kérés, amire nemet kellett mondanunk - magyarázta Vajda László, aki tavaly júniusban "igazolt" a MOB-tól a SOCOG-hoz, ahol az európai országokkal tartja a kapcsolatot. - Az olimpiai falu csak jövő júniusra készül el, s ezt megelőzően lehet majd elosztani, hogy ki hol lakik.

Az biztos, hogy 15 300 versenyző, edző és vezető háromféle szállás közül választhat: lesznek két-három emeletes apartmanok, kétszintes épületek, és földszintes családi házak. A magyarok ez utóbbit szemelték ki. Egy szobában két sportolónál több semmiképpen sem lakik majd.

Nemcsak a vezetők, hanem a sportolók is tesztelik Sydneyt: vannak sportágak, amelyek kifejezetten tét nélküli (persze azért presztizs-értékű) eseményen gyűjtenek tapasztalatot, vannak versenyzők, akik Világ Kupa vetélkedésen vesznek részt. A magyarok ezekben a napokban három sportágban lesznek érdekeltek: VK lesz szombaton és vasárnap öttusában, jövő keddtől vízilabdában, és jó közepes erősségű nemzetközi viadalra kerül sor vasárnaptól keddig kajak-kenuban.

- Az ötkarikás versenyek fő színhelyétől, az Olimpiai Parktól 44 kilométerre lévő Penrith-tavon minden kész, akár holnap kezdődhetne az olimpia - foglalta össze a világ itt jelenlévő kajak-kenusainak véleményét Angyal Zoltán, a magyarok szövetségi kapitánya. - Húsz ország versenyzői indulnak az előolimpián. Főleg a kenusok mezőnye erős, Kolonics újra összecsaphat a két szupersztárral, Opaljovval és Doktorral is. A nőknél az 1980 óta ötkarikás résztvevő német Birgit Fischer egyesben indul, de nem Kőbán, hanem Kovács Katalin lesz magyar részről az ellenfele.

Angyal hozzátette: nem ez az egyetlen "kísérlete". A férfi k-1 1000 méteren a kétszeres 500-as világbajnok Vereckei, k-2 500-on Kammerer Zoltán és Horváth Gábor, illetve Kőbán Rita és Kovács Katalin indul. Nem az eredmény, a helyezés, hanem a pálya kiismerése a legfontosabb.

- Minden tökéletes, csak az idő lehetne jobb - értékelt Angyal. - Még szerencse, hogy a helyiek valóságos időjósok: hétágra süt a nap, s máris jelzik, hogy negyed óra múlva vihar lesz. És soha nem tévednek: 15 perc múlva akár egyméteres tengeri hullámokat is képes korbácsolni a feltámadó szél.

A kajaksport jelenlévő illusztris személyiségeinek pénteken estére kellemes kötelezettségük adódott: az 50 éves ausztrál szövetséget ünnepelték.

Az ausztrálok már a júliusi budapesti öttusa vb alatt dicsekedtek azzal, hogy a "rövid utak" olimpiáját akarják megrendezni, és körbejárva a szombat-vasárnapi férfi és női Világ Kupa-döntő színhelyeit, el kell ismerni: betartják ígéretüket. Az Olimpiai Parkban minden adott a margitszigeti módszer lemásolásához.

- Nem kockáztatunk, a kisebb betegséggel bajlódó Balogh Gábor nem indul, helyettese Sárfalvi Péter lesz, így a világbajnok kivételével minden magyar és külföldi sztár ott lesz a szombat reggel 7-kor kezdődő versenyben - mondta Pécsi Gábor, a férfiak kapitánya, miután versenyzői pénteken, egyhetes Sydneytől távoli gyakorlás után a VK-nak és az olimpiának is otthont adó lőcsarnokban, valamint a nemrég 11 úszóvilágcsúcsról "elhíresült" uszodában edzettek.

A tréningek után volt a lovak bemutatása. Pécsi nem kevés malíciával jegyezte meg: a profi lovasok alatt remekeltek a négylábúak, és ha az öttusázók is így tudnának lovagolni, biztos nem lenne semmi gond.

Bár a nemzetközi elit a szezon végére némileg leengedett, nagy harc várható, márcsak azért is, mert - ha nem a már májusban az Eb-n kvótát szerző Sárfalvi nyer - a győztes biztosítja a helyét az egy év múlva rajthoz állók között.

- A VK-döntő pénzdíjas, de hogy mennyit kapnak az élen végzők, az hétpecsétes titok, a nemzetközi szövetség vezetői még nagyságrendeket sem voltak hajlandók elárulni - célzott Pécsi a sportág irányítóinak bizonytalanságára. A kapitány elmondta: Sárfalvi mellett Hanzély Ákos és Madaras Ádám is mindent megtesz azért, hogy az öttusa eddigi magyar éve méltó módon érjen véget.

Vasárnap a nők következnek a világbajnok Vörös Zsuzsannával, valamint Partics Katalinnal és Simóka Beával, de félő, versenyük némileg háttérbe szorul majd. Az egyik itteni első számú sportágban, az ausztrál-futballban lesz ugyanis ligadöntő, s a 110 ezer néző befogadására alkalmas Olimpiai Stadionba állítólag már nem lehet jegyet kapni.

(MTI)

Ajánló:

A milleneumi olimpia honlapja