Vágólapra másolva!

Barkley visszavonul, Magic újra játszik<br/>

Charles Barkley, a Houston Rockets játékosa közölte: a november 2-án kezdődő 1999-2000-es idény végén, jövő év júniusában visszavonul. Kedden Earvin "Magic" Johnson pályára lép a svéd bajnokságban szereplő Magic M7 csapatban.

- Itt az ideje, hogy mást is csináljak - jelentette ki Barkley az alabamai Birminghamben. - Mindenfajta szomorúság nélkül vonulok vissza. Így legalább lesz időm szórakozásra.

A 36 éves kosaras novemberben a 15. idényét kezdi meg az NBA-ben, ahol mindössze három csapatban - a Philadelphia 76ersben, a Phoenix Sunsban és a Houstonban - játszott. 1993-ban a Sunszal a bajnoki döntőig jutott. Tagja volt a barcelonai olimpián szereplő első és az atlantai játékokon győztes Dream Team II-nek.

Az észak-amerikai kosárlabdázás egyik legnagyobb egyénisége, akit beválasztottak minden idők legjobb ötven kosárlabdázója közé, korábban bejelentette, hogy sportpályafutása befejezése után versenybe száll az alabamai kormányzóságért. Legutóbb arról számolt be, hogy utolsó évi keresetének egyharmadát jótékony célra fordítja, egykori tanulmányainak színhelyei - egy birminghami iskola, egy leedsi gimnázium és az Auburn Egyetem - részesülnek a pénzből. "Egy-egy millió dollárt adok mindhárom intézménynek" - mondta Barkley.

A svéd bajnokságban szereplő Magic M7 csapatban kedden pályára lép Earvin "Magic" Johnson, minden idők egyik legjobb kosárlabdázója. Az amerikai játékos szereplése iránt olyan nagy az érdeklődés, hogy már mind a 3800 jegy elkelt az Uppsala elleni mérkőzésre, amelyet az egyik legnagyobb svéd televízió is közvetít.

Az amerikai kosaras nevét viselő csapat tavaly az 5. helyen végzett az alapszakaszban, éppenhogy lemaradt a rájátszásról. Idén a borasi együttes hat győzelemmel kezdett, így az amerikai kosarasra nem elsősorban a jó eredmény elérése érdekében van szükség.

- Nem tudom, mennyit játszhat majd Johnson - mondta Charles Barton, a csapat edzője. - Úgy gondolom, sokat lesz a pályán. A játékosaimnak azt mondtam, hogy ne csak nézzék őt, hanem játsszanak is vele. Valószínűleg bedobóként számítok rá, de előbb látnom kell edzés közben.

Johnson - aki hivatalos "beosztása" szerint a svéd klub tanácsadója - azért is lép szívesen pályára a Magic M7-ben, mert az 1996-os svédországi tartózkodása során nagyon kellemes tapasztalatokat szerzett a helyi viszonyokról.

A legendás kosaras a '80-as években öt NBA-bajnoki címet szerzett a Los Angeles Lakersszel. 1991-ben kiderült, hogy HIV-vírussal fertőzött, röviddel ezután visszavonult. Az 1992-es barcelonai olimpián ugyan tagja volt a győztes amerikai válogatottnak, de hamarosan ismét szakított sportágával. 1996 januárjában néhány mérkőzésen újra a Lakers rendelkezésére állt, majd 37 évesen végleg visszavonult. A svéd csapatnak azonban így is hasznára lehet, mert soha nem hagyta abba a rendszeresen gyakorlást.

(MTI)

Korábban:

Miután kiderült, hogy Scottie Pippen a Portland TrailBlazers együtteséhez szerződik, Charles Barkley újabb egy évvel meghosszabbította szerződését a Houston Rockets csapatánál.