Vágólapra másolva!

Jelentős reformjavaslatok várhatók a NOB-2000 közgyűlésén<br/>

Szombaton és vasárnap Lausanne-ban tartja közgyűlését a NOB 80 tagú reformbizottsága (NOB-2000), amely az olimpiai mozgalmat érintő fontos változásokról hozhat határozatot. A testület tagjaként tevékenykedik Schmitt Pál, a MOB elnöke is.

Az ötkarikás játékokat érintő különféle korrupciós ügyek után a 105 éves Nemzetközi Olimpiai Bizottság megtisztulásának egyik fontos mérföldköve lehet a hétvégi tanácskozás, amelynek végső formába öntött elképzeléseit a NOB december 11-én és 12-én sorra kerülő teljes ülése elé terjesztik. Lausanne-ban fontos kérdés lesz a NOB-tagság felső korhatárának kijelölése. Sokak szerint ezt 70 évben kell meghatározni.

Ugyancsak téma lesz az olimpiai pályázatokkal kapcsolatos egyik legfontosabb szigorítás, mely szerint a jövőben a kandidálást elbíráló személyek nem látogathatnak az adott városba.

Ezenkívül a NOB-tagok létszámát 115 főben kívánják maximalizálni. Köztük harminc személynek a nemzetközi szövetségek, nemzeti olimpiai bizottságok, valamint kontinentális szövetségek elnökének kell lennie. A 115 főből hetvenet egyéni szavazás útján kívánnak megválasztani, s őket egy különleges bizottságnak kell kijelölnie. A tagság időtartamát nyolc évben kívánják limitálni.

A tanácskozáson arról a javaslatról is szó esik, amely a NOB-elnökség periódusát egyszeri, nyolcéves időtartamban határozná meg. A tervek szerint 15 aktív sportoló is bekerülne a Nemzetközi Olimpiai Bizottságba, azzal a feltétellel, hogy négy év eltelt legutolsó ötkarikás szereplésüktől.

A doppingprobléma megoldására különleges "útlevelet" kívánnak bevezetni, amelyben szerepel a sportoló valamennyi tesztjének eredménye. A versenyen kívüli ellenőrzések mellett szó esik arról is, hogy a NOB doppingellenes ajánlásait figyelembe nem vévő szakszövetségeket, sportágakat zárják ki az ötkarikás játékokról.

(MTI)