Vágólapra másolva!

Sydney: minden idők legdrágább olimpiája<br/>

Schmitt Pál szerint a belépők árából, a szállodai és éttermi tarifákból s a bérlemények díjszabása alapján eddig is számítani lehetett arra, hogy Sydneyben jövőre minden idők legdrágább olimpiájára kerül sor. A néhány nappal ezelőtt bejelentett új áfa-jellegű adó további terheket ró a résztvevőkre.

- Mindenki sajnálatosnak tartja annak a 10 százalékos adónak a bevezetését, amelyet Új-Dél-Wales államban 2000. július 1-től minden olimpiai szolgáltatásra, termékre kivetnek - mondta a MOB elnöke, a NOB protokollfőnöke.

Az újabb adó, mivel az esetleges visszaigénylés elhúzódó, hosszadalmas, bürokratikus eljárással történik, és a vele kapcsolatban felmerülő költségek sem ismertek, komoly csapás a részt vevő országok olimpiai bizottságai, így a MOB számára is.

- A Nemzetközi Olimpiai Bizottság lényegében tehetetlen. Az adó kivetéséről nem a szervezőbizottság, hanem Új-Dél-Wales parlamentje döntött, visszaélve a rendkívüli érdeklődéssel, így próbálva enyhíteni a költségvetésben mutatkozó hiányt - jegyezte meg a magyar sportdiplomata.

Az olimpiák házigazdáival kötött szerződésekben eddig sohasem volt szó az árak szabályozásáról. Nehéz lett volna ezt szerepeltetni Sydney esetében is, hiszen még 1993-ban ítélték az ausztráloknak a rendezés jogát, s azóta sok minden változott. Míg az egyik oldalon nagyvonalúság mutatkozik, hiszen az olimpiai faluban lakó 15 300 sportolót és szakvezetőt ingyen látják vendégül és utazási költségeiket is megtérítik, addig minden másnak az ára már valóban csillagászati.

Schmitt Pál hangsúlyozta, hogy az adó bevezetése rendkívül sajnálatos, és mindenkinek számolnia kell a ténnyel, miszerint rendkívül drága, költséges olimpia következik.

(MTI)

Korábban:

Az ausztráliai Új-Dél-Wales kormánya 10 százalékos termék- és szolgáltatási adó bevezetéséről döntött, ami érint mindent, amiért az olimpiával kapcsolatban fizetni kell. A MOB attól tart, hogy az intézkedés következtében likviditási gondjai lehetnek.