Vágólapra másolva!

Szombaton dönt a NOB a reformbizottság javaslatairól<br/>

Szombaton kezdődik Lausanne-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) idei második rendkívüli kongresszusa, melynek egyetlen napirendi pontja a reformbizottság javaslatainak megvitatása lesz.

Íme, egy egyéves visszapillantás arról, hogy miként jött létre a NOB-2000 névre hallgató reformbizottságot.

1998 december 11.: Juan Antonio Samaranch NOB-elnök a végrehajtó bizottság éjszakai ülésén bejelenti, hogy felmerült a gyanú: a 2002-es Salt Lake City-i téli olimpia szervezői a szavazatok megvásárlásával nyerték el a rendezés jogát.

december 12.: Marc Hodler, a NOB végrehajtó bizottságának rangidős svájci tagja az olimpiák odaítélése körül jellemző általános korrupciós gyakorlatról, a döntéshozó tagok szavazatainak adásvételéről tesz említést, és az ötkarikás házigazdák közül Salt Lake Cityn kívül konkrétan megnevezi Atlantát, Naganót és Sydneyt is.

december 13.: Samaranch a visszaélések kivizsgálására bizottságot állít fel, melynek vezetésével a kanadai Dick Poundot bízza meg.

1999 március 17-18.: A NOB rendkívüli közgyűlésén a vizsgálóbizottság javaslatára hat tagot kizárnak a szervezetből, tizenegyet pedig figyelmeztetésben részesítenek (négyen már előzőleg önként kiléptek, az egyik érintett pedig elhunyt). A küldöttek Samaranch-ot 78:2-es szavazati aránnyal megerősítik elnöki tisztségében. Az ülésen döntés születik egy reformbizottság felállításáról.

április 14.: Az amerikai kongresszus kereskedelmi bizottsága lemondásra szólítja fel Samaranch-ot. Ezenkívül adókedvezmények megvonásával fenyegeti meg a NOB-ot, ha nem kerül sor átfogó reformok végrehajtására.

június 17.: Először a NOB történetében zártláncú élő közvetítésben látható a sajtóközpontban a NOB ülése. Torino kapja meg a 2006-os téli játékok rendezési jogát. A színhelyről - szintén első alkalommal - külön erre a célra felállított választási bizottság dönt.

szeptember 25.: A reformbizottság 50 pontban fogalmazza meg a NOB megújításához feltétlenül szükségesnek vélt javaslatait. A testület 82 tagja közül 44 rendelkezik NOB-tagsággal is.

december 11-12.: A NOB idei második rendkívüli közgyűlésén várhatóan döntést hoz a reformbizottság elképzeléseiről.

(MTI)