Vágólapra másolva!

A reformbizottság számos javaslatát elfogadták<br/>

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság lausanne-i rendkívüli közgyűlésének első napján számos elképzelést elfogadtak a NOB reformbizottsága által előzőleg kidolgozott 50 javaslat közül.

Juan Antonio Samaranch elnök szombaton azzal a kéréssel nyitotta meg a tanácskozást, hogy a tagok tegyék félre személyes érdekeiket, és járuljanak hozzá a 105 éves szervezet hitelének és presztízsének visszaszerzéséhez, mert ezeket az egy évvel ezelőtt kirobbant korrupciós botrány alaposan kikezdett.

A NOB megújulásának első lépéseként a 93 küldött egyöntetűen megszavazta az életre szóló mandátum megszüntetését. Ezentúl nyolc évre szól a tagság, melynek lejárta után az érintett kérvényezheti újraválasztását. Az elnökre szintén a 8 plusz 4 éves maximált idő vonatkozik. A NOB-ba kerülés új eljárási rendjét is jóváhagyták: többek között egy "válogatóbizottság" fogja átvilágítani a jelölteket. A felső korhatár - bár e kérdésben 8 ellenszavazat is volt - 80-ról 70 évre módosult, de a jelenlegi tagok 80 esztendős korukig maradhatnak.

A végrehajtó bizottság 11-ről 15 tagúra bővül, a NOB teljes létszámát pedig 115-ben maximálták: 70 egyénileg beválasztott tag mellett 15 aktív sportoló kerülhet be a szervezetbe, továbbá szinté 15-15-en a nemzetközi szövetségek elnökei, illetve a nemzeti vagy kontinentális olimpiai bizottságok első emberei közül.

A közgyűlés kezdetén letette a hivatalos esküt Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség svájci elnöke, és közfelkiáltással felvételt nyert Lamine Diack, a Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetség ideiglenes vezetője is. A szenegáli IAAF-elnök novemberben elhunyt elődje, az olasz Primo Nebiolo helyét vette át a NOB-ban is, az atlétikai szövetség élén pedig néhány hete a 2001-es kongresszusig erősítették meg. Vele 103 tagúra bővült a NOB.

(MTI)

Ajánló: