Vágólapra másolva!

Elkészült az olimpiai falu<br/>

Elkészült Sydneyben a 15 000 versenyző és kísérő befogadására alkalmas olimpiai falu, amely egy ugrásra van a Homebush Bay-i Olympic Parktól, ahol a 28-ból 16 sportág versenyeit rendezik szeptember 15-től.

Állandó jellegű és ideiglenes villákat építettek, mindegyikben 2-2 kétszemélyes hálószoba van teakonyhával és fürdőszobával. Hogy ne legyen panasz a kötelező tisztaságra: hetente háromszor váltják majd az ágyneműt. Az olimpiai falu óriási központi éttermében egyszerre 4800 vendéget tudnak kiszolgálni a legkülönbözőbb nemzeti ételekkel, hideg- és melegtálakkal.

A legtöbb sportoló itt lakik majd, vagy legalábbis a csapatoknak az a része, melynek az Olympic Park létesítményeiben lesz a versenye. Az amerikaiak kivételek, mert - és nem csak a milliomos kosarasok - privát szállásokat találtak maguknak Sydney különböző pontjain. Jó példát mutat viszont az ausztrál csapat: a többség Newingtonban lakik majd, így a "nemzeti ereklyének" számító világbajnok futónő, Cathy Freeman is.

Praktikus okok miatt a kajak-kenusok és evezősök zöme a versenyszínhelyen, Penrithben keresett és talált szállást, főleg kisebb motelekben. Így csak néhány száz méterre lesznek a pályától, miközben Sydney 55, az olimpiai falu 45 km távolságra van. Vonatkozik ez a bölcsen előrelátó magyarokra is, akik már évekkel ezelőtt lefoglalták és többször is tesztelték leendő szállásukat.

A franciák, mint az a rulettjátékos, aki egyszerre megteszi a feketét és a pirosat is, félig Newingtonban, félig szanaszét a városban laknak majd. Vívóik és ökölvívóik a belvárosban, a hangulatos Darling Harbour egyik szállodájában foglaltak szobát maguknak, ugyanis a versenyeikre is a közvetlen közelben kerül sor.

A házigazdák állítják: sok előny származik abból, ha valaki az olimpiai faluban lakik. Kevesebb ott a gond ugyanis a versenyzők szállításával és biztonságával is. - Akik a falun kívül laknak, azoknak önellátó módon kell gondoskodniuk az étkezésről s még sok minden másról - mondta Craig Phillips, a szervezőbizottság egyik vezetője, hozzátéve: - A faluban nemigen kerülhet senki a versenyzők közelébe, akik így nyugodt körülmények között tudnak élni és felkészülni. Ugyanezt külső szállodákban nem könnyű garantálni.

(MTI)

Ajánló:

A millenniumi olimpia honlapja