Vágólapra másolva!

Egymilliárd forintos ISM-MOB szerződés <br/>

Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter, valamint Schmitt Pál, a MOB és Alföldi László, a Mozgáskorlátozottak Paralimpiai Bizottságának elnöke írta alá pénteken az idei támogatásokat rögzítő szerződéseket, több mint 1,2 milliárd forintról.

Az ISM az olimpiai felkészülést és részvételt 690 millió forinttal támogatja, ehhez még 400 millió sportági műhelytámogatás járul. Az eredményességi jutalomról külön megállapodást kötnek majd. A paralimpiai részvételhez 48 millió forinttal járul hozzá az állam, s emellett a mozgáskorlátozottak sportját további 80 millióval segíti.

Az ország - teherbíró képességéhez képest - maximális támogatást nyújt a felkészüléshez és részvételhez, bár, mint Deutsch Tamás miniszter fogalmazott a szerződés aláírásakor: a sikeres felkészülés nem kizárólag pénz kérdése. A kormány bízik a sportolók jó szereplésében és anélkül, hogy túlzott remények támasztana, reméli: minden olimpikon tudása legjavát nyújtja majd Sydneyben.

Schmitt Pál hangsúlyozta, hogy ez a legnagyobb összegű szerződés, amit valaha aláírt. Külön kiemelte, hogy az ISM megfelelő előfinanszírozásról is gondoskodik, hiszen a jelentős összeg 60 százalékát rövidesen átutalja, további 30 százalékot az év közepéig kapnak meg a sportolók, a hátralévő 10 százalékot pedig közvetlenül a játékok előtt "postázza" a minisztérium. A MOB elnöke egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy amíg más években a saját bevételekből a költségvetés mintegy 40 százalékát teremtik elő, most a jelentős támogatásnak legfeljebb egynegyedét (150-180 millió) kapják a szponzoroktól.

A paralimpián minden eddiginél nagyobb létszámú csapat, 54 sportoló vesz részt: már valamennyien megszerezték a részvétel jogát. A paralimpikonok nagy örömmel vették tudomásul, hogy június 3-án az olimpikonokkal együtt tesznek majd olimpiai esküt, és formaruhájuk is hasonló lesz.

(MTI)

Ajánló:

A sportminisztérium honlapja