Vágólapra másolva!

Pound és Knight személyeskedő vitája<br/>

Dick Pound, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kanadai alelnöke éles kirohanást intézett a sydneyi játékok szervezői ellen, akik szerinte a kelleténél negatívabb kép kialakításával folyamatosan rombolják az ötkarikás esemény tekintélyét a közvélemény és a lehetséges szponzorok előtt.

Pound szerint Michael Knight olimpiai miniszter, a szervezőbizottság (SOCOG) elnöke újra és újra kudarcként festi le a játékok marketingprogramját, miközben minden korábbi rekord megdőlésére lehet számítani.

- Talán a "siker" szóval van valami bajuk? - tette fel az igen szokatlan költői kérdést a NOB-alelnök, aki egyúttal kritizálta a szervezőket a helyi szponzorokkal kialakított "rosszul működő" kapcsolatukért is.

Knight, a bírálatok első számú célpontja viszont Pound politikai ambícióival magyarázta az ellene intézett támadást. Úgy vélte, hogy a nagyhangú kijelentéseket már annak a kampánynak a részeként kell tekinteni, amit a kanadai sportvezető Juan Antonio Samaranch NOB-elnök utódlásáért folytat.

A SOCOG-vezető ugyanakkor a költségvetés újabb, ezúttal 22,8 millió amerikai dolláros csökkentését is bejelentette. Megígérte azonban, hogy nem lesz több hasonló kiigazítás, és számottevő elbocsátások sem várhatók. Hozzátette azt is, hogy a szűkebb értelemben vett sportjellegű kiadások mentesek maradnak a megszorításoktól.

- A költségvetés most már stabil - fogalmazott Knight. - A játékok előtt már nem gondolkodunk további lefaragásokon. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi kilátásaink szerint nem lesz gond az olimpia lebonyolításával. Tudjuk, mennyi pénzből gazdálkodhatunk, és hogy azt honnan szerezzük meg.

A költségvetési hiány csökkentésének részeként az eredetinél több bevételre számítanak a jegyeladásokból. Úgy tervezik, hogy a média, a NOB és mások rovására felszabadítanak bizonyos helyeket a szurkolók részére. Az olimpiai stadionba például 116 532 helyett 118 012 fizető néző fér majd be, ez pedig 5 millió dollár plusz nyereséget hozhat.

Knight azt is közölte, hogy az olimpia főszponzorainak sorába tartozó UPS visszalépett a támogatástól. A belépők elosztása lett volna az amerikai cég feladata, amely azonban a háztól házig szállítást nem vállalta Ausztráliában.

Több mint 30 ország részvételével a NOB-tól független kormányközi tanácskozás kezdődik csütörtökön Montrealban a sport doppingkérdéseivel kapcsolatban.

- Történelmi ez az összejövetel - mondta a tanácskozást megelőző sajtótájékoztatón Denis Coderre kanadai sportminiszter, aki az ausztrál igazságügy-miniszterrel, Amanda Vanstone-nal együtt a kétnapos tanácskozás elnöki tisztét tölti be -, hiszen sok olyan ország képviselője van itt jelen, amelyik a doppingkérdés tisztázását állami feladatként tartja számon.

Aján Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára kijelentette, hogy a tanácskozást a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB) teljesen függetlenül rendezik, magyar részvétel nélkül, vélhetően azoknak az erőknek a nyomására, amelyek azt szeretnék: a tavaly novemberben létrehozott Doppingellenes Világügynökség (WADA) tevékenységében a NOB szerepe minél kisebb legyen.

A MOB főtitkára ugyanakkor elmondta, hogy az egyes kormányok - minden szervezkedésük ellenére - egyelőre csak szóban támogatják az ügynökség munkáját, míg a NOB már 25 millió dollárt átutalt a szervezetnek, amely március 22-én Lausanne-ban tartja legközelebbi ülését.

A montreali tanácskozás egyik feladatának azt tekinti, hogy kidolgozza azt a mechanizmust, amellyel kormányképviselők minél nagyobb számban bekerülhetnek a WADA-ba. Egyáltalán: tisztázni szeretnék a kormányok szerepét az ügynökség munkájában.

Az Egyesült Államok, amely kezdettől fogva azt hangoztatta, hogy a WADA-nak a NOB-tól függetlenül kell dolgoznia, nagy delegációval jelent meg Montrealban, Barry McCaffreynek, a Fehér Ház mellett működő kábítószer-ellenes hivatal igazgatójának vezetésével.

(MTI)

Ajánló:

Az olimpia hivatalos honlapja

Korábban:

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kedden egyezményt írt alá az ausztrál kormánnyal a sydneyi játékok előtt és alatt elvégzendő doppingellenőrzések szabályozásáról. Tovább nőtt a sydneyi hiányÚjabb 48 millió amerikai dollárral nőtt a sydneyi olimpia szervezőbizottságának (SOCOG) költségvetési hiánya, miután a belépők értékesítéséből a vártnál kevesebb pénz folyt be. Közben New Yorkban az FBI folytatta Samaranch meghallgatását.