Vágólapra másolva!

Súlyemelés: csak a létszám biztos<br/>

A novemberi, athéni világbajnokságon elért eredmények alapján összesen nyolc magyar súlyemelő - 5 férfi és 3 nő - vehet részt a sydneyi nyári olimpián.

A csapatverseny athéni helyezése döntött az országonként indítható súlyemelők számáról. A férfimezőnyben (Magyarország a 14. volt) az első hat nemzet 8-8, a második hatos (7-12.) 6-6, a harmadik (13-18.) 5-5, a negyedik csoport (19-25.) 3-3 súlyemelőt küldhet az olimpiára. Ezen kívül Ausztrália és Kirgizisztán is szerzett 2-2 helyet.

A nők között (Magyarország a 9.) az első hat ország 4-4, a második csoport (7-12.) 3-3, a harmadik (13-15.) 2-2 versenyzővel vehet részt a játékokon.

A legtöbb súlyemelőt a bolgárok és a kínaiak küldhetik az olimpiára: mindkét országot nyolc férfi és négy nő képviseli Sydneyben. Kína és Bulgária mellett Görögország, Törökország, Lengyelország és Ukrajna nevezhet még nyolc férfi súlyemelőt. Érdekesség, hogy ugyanitt az oroszok második kategóriásként csak hat súlyemelővel szerepelhetnek.

A magyar utazók névsora egyelőre nem ismert, a csapat összetételéről Fazekas Endre szövetségi kapitány várhatóan csak az augusztusi, szombathelyi Savaria Kupa után dönt.

Ezt megelőzően három másik felmérőn is számot adhatnak felkészültségükről a leendő olimpikonok: március 17-én a BVSC versenyén, július 1-jén és 2-án a szerencsi Sydnex, július 20-án a tatabányai Turul Kupán teljesíthetik a hazai legjobbak a kapitány által elvárt szinteket.

(MTI)