Vágólapra másolva!

A birkózók Eb-n nem szerezhetnek olimpiai kvótát<br/>

A Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) a visszaélések elkerülése érdekében úgy döntött, hogy a budapesti szabadfogású és a moszkvai kötöttfogású Európa-bajnokságon nem lehet olimpiai kvótát szerezni. A sydneyi részvételt jelentő, súlycsoportonkénti egy-egy helyért különversenyt rendeznek.

A szabadfogásúak kontinensvetélkedőjére április 6-9., a kötöttfogásúakéra április 13-16. között kerül sor. Az eredeti elképzelések szerint minden súlycsoportból a legjobb, olimpiai kvótával még nem rendelkező versenyző jogot szerzett volna a sydneyi indulásra.

Milan Ercegan azonban az utolsó selejtező versenyeken tapasztalt visszaélések miatt - többen úgy tudták bebiztosítani olimpiai részvételüket, hogy nem léptek szőnyegre, és ezért kevesebb pontot osztottak szét a résztvevők között - úgy döntött: az Eb előtt egyenes kieséses rendszerű versenyt rendeznek a kvótával még nem rendelkezők részére. Így meg lehet akadályozni, hogy az Eb-n is "érdekes" eredmények szülessenek.

- A sportág érdekében hoztuk ezt a döntést, a birkózás megítélésének nagyon sokat ártottak a selejtezőkön történtek - idézte a dpa Ercegan nyilatkozatát. - A következő olimpia előtt olyan lebonyolítási rendszert kell kidolgoznunk, amely kizárja a visszaéléseket.

Hegedűs Csaba, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke meglepődött, amikor megtudta a FILA döntését:

- Csodálkozom a történteken. Különösen azért, mert egy héttel vagyunk a budapesti Eb előtt. Nem tudom elképzelni, hogy mikor és hogyan bonyolítják le a válogatót - mondta Hegedűs Csaba.

(MTI)