Vágólapra másolva!
Nincs repülőtér, nincs vasútcsatlakozás, nincs autópálya - Andorra mégis úgy döntött, hogy megpályázza a 2010-es téli olimpia rendezését.

Andorra, a síparadicsom

A Pireneusokban található Andorra 65 ezer lakosával a legnagyobb az úgynevezett miniállamok között. Az olimpiai pályázatot elsősorban a jó hóviszonyokra alapozzák. A téli sportok szerelmesei jól ismerik az andorrai síközpontokat, új jégcsarnok is épült és 300 szálloda várja a vendégeket. Az ország második legnagyobb bevételi forrása - a vámmentes kereskedelem után - a turizmus.

A közlekedési hálózat tekintetében viszont gyenge lábakon áll az andorrai pályázat. Ezért a közel fekvő francia és spanyol síközpontokba is terveznek versenyeket, Andorra csak a központ szerepét játszaná.

A kis ország elsősorban nemzetközi hírnevének javítására szánja az olimpiai jelentkezést. Forne ugyanis tavaly Isztambulban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) értekezletén megdöbbenve tapasztalta, hogy Bill Clinton, az Egyesült Államok elnöke még nem hallott Andorráról.

- Odaadtam neki a névjegyemet és egy CD-t a hazámról, amely négy nyelven ismerteti, hogy hol van Andorra - mondta büszkén Forne.



(MTI)

Ajánló:

Menjünk oda síelni!