Vágólapra másolva!
Kitűnő formában van Kovács Ágnes, a monte-carlói versenyen az 50 méteres mellúszásban új Európa-csúcsot ért el, 100-on és 200-on alig maradt el a rekordtól. Kiss László szövetségi kapitány elmondta, hogy külön erre a versenyre nem készültek fel, ezért is értékesek a mostani eredmények.

A négy versenyből álló pénzdíjas sorozat első állomásán jutottak túl a hétvégén a magyar úszók, és Monte-Carlóból tegnap repültek át a következő színhelyre, Barcelonába. Kiss László szövetségi kapitány - akit a késő délutáni edzés előtt hívtunk fel telefonon - elmondta, hogy az utolsó két versenyt, a canet-en-roussillonit és a rómait kihagyják, mert a jövő héten már az országos bajnokságon kell úszniuk a válogatottaknak.

Az eddigi teljesítmények biztatóak, tanítványának, Kovács Ágnesnek a formáját pedig egyenesen kiválónak minősítette a kapitány. Mindhárom mellúszó számot megnyerte, a 100-at magyar csúccsal, mindössze egy századdal elmaradva az Európa-rekordtól, a 200-on négy századmásodperc hiányzott saját kontinensrekordjához. Csaknem nyolc másodperces előnnyel nyert, vagyis ha egy kicsit meg tudják szorítani az ellenfelek, akkor meglett volna az új csúcs. Mint ahogy meg is lett az 50 méteren, ráadásul - hangsúlyozta Kiss László - zsúfolt nap, fárasztó program végén.

Erre a versenyre különösebben nem készültek fel, ezért rendkívül értékesek ezek az eredmények. Kiss László különösen a 200 méterre figyel, mert Kovács Ágnesnek az olimpián az lesz a fő száma; a mostani idejével a második helyen áll a világranglistán a japán Tanaka mögött.

Kiss László kiemelte, hogy Zubor Attila a 100 és a 200 méteres gyorsúszásban is teljesítette az olimpiai szintet, utóbbi eredménye a 4x200-as gyorsváltó szempontjából is figyelemre méltó. Dicsérte az edző a mellúszó Güttler Károlyt is, egy héttel korábban a 100-on elérte az olimpiai szintet, és úgy tűnik, sikerült állandósítania a formáját. Gáspár Zsolt egyelőre elmaradt a várakozástól, mentségére szól, hogy Amerikából érkezett, és nehézségei vannak az átállással. Czene Attila nem jött át Európába erre a versenysorozatra.

Mától Barcelonában versenyez a mezőny, a jövő héten az országos bajnokság következik, aztán Sydney előtt már csak Helsinkiben, az Európa-bajnokságon kell jól úszniuk az olimpikonoknak.

Lépesfalvi Zoltán

(Magyar Hirlap)

Korábban:

Pénteken kezdődik, és június 4-ig tart az a négy versenyből álló sorozat, amely után Kiss László, az úszóválogatott szövetségi kapitánya kijelöli olimpiai csapatát. E hét végén Athénban - Kovács Ágnessel az élen - nyolc úszó rajtol.