Vágólapra másolva!
A Helsinkiből Budapestre tartó Finnair-gépen a szolnoki Kodály Zoltán ének-zenei iskola biológia-földrajz szakos igazgatónője vezényelni kezdte iskolája Riihimäkiben, Szolnok finn testvérvárosában kórusversenyt nyert nebulóit, akik egy másik győztesnek, a Tamperében 75 kg-ban Európa-bajnok Erdei Zsoltnak ajánlották dalaikat.

A kiváló ökölvívó előtte már kiosztott több tucat autogramot, félőnek tűnt, hogy a sérülésmentesen átvészelt Eb után most kap ínhüvelygyulladást. Szerencsére megúszta, mint ahogy a Ferihegyi repülőtéren az ő és a Tamperében tündöklő magyar ökölvívó-válogatott tiszteletére rendezett pezsgős fogadtatást is. Kezében két hatalmas kupát szorongatott, az egyiket az EABA, az Európai Amatőr Boksz Szövetség adta neki mint a kontinensviadal legjobbjának, a másikat a helyszínen dolgozó újságírók ugyanezért. A torna legtechnikásabbjának, a háromszoros Eb-győztes 57 kg-os török Palianit, a legharcosabbnak a 81 kg-os orosz Lebzjakot választották, nyilván azért, hogy Erdei ne vigyen el mindent, pontosabban azt a bizonyos kettő kupát el tudja valahogy vinni. Neki (és a csapatnak) most értelemszerűen pihenő jár, amit tévé-, rádió- és újságnyilatkozatokkal tölt majd. Szántó Imre szövetségi kapitányra is hasonló vár, amit nekünk el is kezdett:

- Azt, hogy elégedett-e a csapattal, felesleges kérdezni, mégis arra kérem, röviden értékelje az egy arany- és négy bronzérmet hozó teljesítményt.

- Mindenki nagyot küzdött, hozta magát, kivéve talán Balzsayt. Állítom, hogy árt neki ez az Eb, nem véletlen, hogy legyőzője, a német Catic lett az Európa-bajnok. Akit egyébként rosszabb bunyósnak tartok Karcsinál, hiszen alig üt, nem is értem, miért választotta ezt a sportágat. Kiemelném az érmet szerzők mellett Nagy Jánost és Balogh Vilmost. Jani az Eb hőseként szó szerint a padlóról állt fel két rászámolás után, de elcsalták a mecscsét, Vili pedig a későbbi bajnok orosszal bokszolt ikszet, ha Leonovot jogosan megintették volna fogásért, lehet, hogy nyer.

- Erdei?

- Léteznek sikerorientált és kudarckerülő típusú emberek. Őróla, mint Kovács Istvánról, azt mondhatom, hogy egy harmadik típus, tudásorientált, azaz rájött, hogy nem elég a sikert akarni, tenni is kell érte. Kiemelkedő legjobbja volt az Eb-nek, ha így folytatja, az olimpián is elöl végezhet.

A próféta beszéljen Szántóból, aki kis pihenés után újra összehívja csapatát már Sydney jegyében. Két hét múlva irány Pakisztán, de nem biztos, hogy Erdei és az olimpiások (Lakatos, Balzsay) indulnak-e.

Deák Zsigmond

(Népszava)

Korábban:

Magyarország Erdei Zsolt (75 kg) arany-, valamint Lakatos Pál (48), Farkas György (54), Kótai Mihály (67) és Garai Emil (91) bronzérmeivel a negyedik helyet szerezte meg a nemzetek rangsorában a Finnországban vasárnap befejeződött ökölvívó Európa-bajnokságon.