Vágólapra másolva!
A Magyar Atlétikai Szövetség szigorú szintjei miatt "csak" 36 fős csapat minden idők legnagyobb magyar atlétikai delegációja lesz ötkarikás eseményen. A Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetség (IAAF) szintjeit figyelembe véve 50 versenyzőt utaztathatott volna a MASZ Sydneybe - mondta Schulek Ágoston, a szervezet elnöke a Magyar Olimpiai Bizottság háttérbeszélgetésén.

Oros Ferenc szakmai igazgató szerint több esetben rugalmasan kezelték a szintek teljesítését, esetenként némi eltérést elfogadtak.

A jelenlegi létszám két fővel nőhet: a rúdugró Donáth Katalin és Molnár Krisztina már rendelkezik IAAF-szinttel, de az országos bajnokságon az erős szél miatt nem tudták megerősíteni eredményüket. Ők szombaton újabb lehetőséget kapnak.

A két doppinggyanúba keveredett és korábban olimpiai csapattagként kezelt futót, a sprinter Dobos Gábort és a 400 gátas Szekeres Juditot nem vette figyelembe az elnökség a válogatásnál. Új helyzet áll azonban elő, ha az IAAF szerdán kezdődő ülésén felmenti a két atlétát.

Schulek hangsúlyozta, hogy a kalapácsvető Annus Adrián és a diszkoszvető Varga Roland személyében két, a világ élvonalába tartozó versenyző marad itthon, de az ő esetükben is igaz: sportszerű válogatási körülmények között dőlt el, kik indulhatnak az olimpián. Szentgyörgyi Katalin (5000 m), aki korábban szintén csapattag volt, sérüléssel bajlódik, ezért nem került be az ötkarikás csapatba.

Az atlétikai versenyek Sydneyben szeptember 22. és október 1. között kerülnek sorra, szeptember 26-a szünnap. A magyar csapat célkitűzése egy-két érem és 13-17 olimpia pont megszerzése.

(MTI)

Ajánló: