Vágólapra másolva!
Az Atlanta Hawks centere, Dikembe Mutombo legalább két hetet kénytelen kihagyni betegsége miatt, melyet a klub vezetői "egészen enyhe maláriának'' neveztek. A 218 centis játékos valószínűleg akkor kapta el a betegséget, amikor a múlt hónapban hazalátogatott szülőföldjére, Kongóba.

Fotó: Reuters

Egy kép a tavalyi szezonból: Mutombo
(balra) az azóta súlyos vesebetegsége
miatt egy évre harcképtelenné vált
Alonzo Mourninggal csatázik
Mutombo

A következő két hétben Mutombo gyógyszeres kezelésen esik át, amely az orvosai szerint a betegség minden szövődmény nélküli, teljes gyógyulással kecsegtet. A malária súlyos, gyakorta halált is okozó betegség, amelyet csak szúnyogok terjesztenek.

- Jó kezekben van, és a betegsége nem fertőző - nyilatkozta a Hawks általános menedzsere, Pete Babcock. - Az orvosok szerint nem terjedhet el sem a csapattársai, sem az ellenfelek játékosai között.

Mutombónak a következő lesz az ötödik, futó szerződése szerinti utolsó éve az Atlantával, és annak ellenére pletykálnak az eladásáról, hogy a Hawks többször nyomatékosította, hogy nem kíván megválni a világ egyik legjobb védőjátékosától (1994/95-ben, 1996/97-ben és 1997/98-ban választották a liga legjobban védekező játékosának).

A 34 éves center - miután elvégezte a Georgetown egyetemet - 10 évet húzott már le a profiligában, és az 1999/2000-es szezonja pályafutásának eddigi legjobbjaként könyvelhető el. A Hawks mind a 82 alapszakaszbeli meccsén játszott, 11,5 pontot, 14,5 lepattanót és 3,3 blokkot jegyzett meccsenként, a liga legjobbja lett pattanózásban, a második legjobb a blokkok és a mezőnydobások (56%) terén.

A kilenc nyelven (angol, francia, spanyol, portugál, valamint öt afrikai dialektus) beszélő Mutombo gyakorta látogat el szülőföldjére, és jó kapcsolatot tart fenn az afrikai kosarasokkal. Az 1996-os atlantai olimpiai játékokon szerepelt zaire-i nőikosárlabda-csapatot például ő szponzorálta.

Š Copyright Reuters Limited. Š Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.



Ajánló:

A kongói születésű center aktája az NBA.com-on

Korábban:

Alonzo Mourning, a Miami Heat olimpiai bajnok játékosa veseproblémái miatt nem léphet pályára a 2000/2001-es idényben. Hasonló gondokkal küszködött Sean Elliott, a San Antonio Spurs játékosa, akin tavaly augusztusban veseátültetést hajtottak végre. A kosaras hat hónapos lábadozás után tért vissza a pályára.