Vágólapra másolva!
Vang Zsi-zsi, a Dallas kínai centere lehet az első ázsai játékos az NBA-ben. A 214 cm magas Vangot hazája bajnokcsapatától, a sorozatban hat bajnokságot nyert Bayi Rocketstől szerezte meg hosszas tárgyalások után a Mavericks, egyelőre a szezon hátralévő részére.

Fotó: Reuters

Vang Zsi-zsi új kenyéradójának
mezével

Vangot egyébként tizenöt éve majdnem megelőzték, de az Atlanta által 1986-ban draftolt Song Tao megsérült, s lemaradt a nagy lehetőségről. "Az Egyesült Államokban magas szinten játsszák a kosárlabdát, s ezáltal én is fejlődhetek. Vang Zsi-zsit a kínai szövetség azzal az ukázzal "rakta fel" a repülőre, hogy "őrizze meg kínai kosaras és katona mivoltát", valamint feleljen meg a kosárlabda-szurkoló kínai nép elvárásainak.

A Bayi Rockets zsinórban hatszor nyerte meg a kínai bajnokságot, Vang átlagban 23 pontot és 11 pattanót ért el meccsenként. A helyi sajtó Dirk Nowitzkit említi jó példaként: tavaly újoncként még csak tanulgatott, aztán a mostani szezonban már együttese egyik sztárja a német. Annak ellenére, hogy Vang kimagasló teljesítményt nyújtott hazájában, Don Nelson türelemre inti a szurkolókat: "Több nyelvlecke vár rá, mint annak idején Nowitzkire, s a kultúrák közti különbség is jelentősebb. Kína népének türelemmel kell lennie, s megérteni, hogy ez egy nagyon nehéz lépés. Vang a világ legjobb játékosaival néz szembe."

Š Copyright Reuters Limited. Š Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.