Vágólapra másolva!
Még egyetlen csapat sem nyert kétmeccses hátrányból az NBA nagydöntőjében, és a 76ersnek most ezt a lehetetlen küldetést kellene teljesítenie, miután második philadelphiai meccsét is elveszítette a Los Angeles Lakersszel szemben. A 100-86-os vendégsikerrel végződött találkozó után a címvédő 3-1-re vezet összesítésben.

Fotó: Reuters

Sehol senki, O'Neal egyeduralkodó a palánk
alatt

O'Neal, aki a harmadik mérkőzésen nem annyira a győzelemmel foglalkozott, inkább Dikembe Mutombót szidta, akit azzal vádolt, hogy rájátszott a betöréseinél arra, hogy támadófaultokkal kipontozza őt, most nem beszélt, inkább termelt. Ő volt a Lakers legjobbja ismét, 34 pont, 14 lepattanó és öt assziszt volt a termése, "kistestvére", Kobe Bryant pedig egy gólpassz híján tripla-duplát hozott össze (19, 10, 9). A hazaiaknál éppen Mutombo követte a legszorosabban Iversont, 19 pont mellé kilenc lepattanót gyűjtött, a nagyok árnyékában a Lakersnél Derek Fisher dobott tízet, a Phillynél pedig Eric Snow 11-et.

"Volt egy megérzésem, hogy ilyen könnyedén fog menni" - nyilatkozta a Lakers vezetőedzője, Phil Jackson. "Nagyon elszántan készültünk a héten. Éreztem, hogy tudunk mi jobban is játszani, mint az előző meccsen. Shaq pedig hű volt az ígéretéhez és hozta azt a játékot, amit vártunk tőle." A meccset azonban talán nem is inkább a Lakers hozta könnyedén, hanem a Sixers és Iverson bukta el gyalázatosan. Az alapszakasz legértékesebbjének (MVP) választott kisember ismét rengeteget vállalt és - kis túlzással - mindent kihagyott. Már az első negyedben hatot hibázott kilenc dobásból, és a Philadelphia 22-14-es hátrányba került, ahogy pedig folytatódott a vergődése (4/14 a nagyszünetig összesen 15 pontért), úgy nőtt a hazaiak hátránya: félidőben 51-37-re vezetett a Lakers. Iverson végül sorban másodszor 12/30-at csinált, de a Philadelphia többi része sem jeleskedett: 33/77-es, azaz 42,9%-os volt a mezőnymutatójuk. A Lakers ugyanakkor pontosan 50%-kal dolgozott: 36-ot dobott be 72 kísérletből.

A vendégek a palánkok alatt is sokkal jobban dolgoztak a hetvenhatosoknál, féltávnál 26-15-re vezettek lepattanózásban, O'Neal öt támadólepattanót jegyzett már az első negyedben, a hatodikat pedig egészen elképesztően húzta le. Szokás szerint megint a gyűrű közelebbi ívéről pattant ki a büntetője, de megfogta a labdát és tőle szokatlanul alulról belöbbölte a kosárba. A Nagytestvér a büntetői felét megint kihagyta ugyan (8/16), de már az első félidőben megcsinálta a dupla-duplát (20, 11). "Shaq a legdominánsabb játékos a világon" - mondta a korábban rivális szupersztár Bryant, aki láthatólag megbékélt a másodhegedűs szereppel. "Nagy volt a felhajtás, hogy Dikembe majd lefogja őt, de szerintem senki a világon nem tudja Shaqet egy az egyben, sőt, kettő az egyben sem megverni." "Ez a srác a legjobb" - csatlakozott Larry Brown, a Sixers vezetőedzője. " Dikembe személyében pokolian jó játékos fogja őt, és mégis... Fenomenális."

Fotó: Reuters

Teljes tanácstalanság Brown edző
és a 40%-os Iverson arcán

A Sixers azonban bebizonyította, hogy nemcsak lelkesedésben, üzletmenedzselésben is jó: 77-59-es hátrányban kezdte a negyedik negyedet, és 11-0-s rohammal hozta vissza magát a mérkőzésbe. (Gonoszkodhatnánk, hogy nem lehet-e, hogy odaszólt valaki O'Nealéknek, hogy: "az amerikaiak 50%-a csatornát váltott, álljatok le"?) Iverson találta meg a góllövő formáját, dobott gyorsan hat pontot, majd adott egy szenzációs passzt Tyrone Hillnek a palánk alá, végül Aaron McKie büntetőzött 1/2-t, hogy megint szoros legyen. O'Neal azonban megunta ezt, behúzott egy brutális zsákot, majd - miután McKie triplakísérlete próbálkozás maradt - Brian Shaw és Tyronn Lue két hármassal eldöntötte a meccset. Hátravolt még ugyan hét perc, de az a Sixers, amit láttunk, ezalatt nem dolgozhatott le 15 pontos hátrányt.

Annál is inkább, mert Robert Horry süllyesztett el egy tőle már-már szokásos triplát a szokásos bal alsó sarokból, és ezzel aztán tényleg vége lett az álmodozásnak (már a csarnok is ürülni kezdett). "Mindig úgy érzem, van esélyünk visszakapaszkodni. Ez a csapat nem adja fel" - mondta a meccs után Brown mester. "Mindig mondom is nekik, fura dolgok megtörténhetnek, fiúk." Aaron McKie nem teljesen ért ezzel egyet: "Egy ilyen jó csapat mögött nem szabad ennyivel lemaradni. Ez ugyanis arra késztet, hogy nagy játékot akarj játszani, pedig sosem kell több, mint egy kicsi gól. Illetve sok kicsi gól."

A Sixers nagyon csúnyán elbukta ezt a meccset, különösen, ha hozzávesszük, hogy a repedt bokával játszó Snow és a nem teljesen felgyógyult George Lynch is rásérült kicsit a bajára. A csapat, amelynek a legnagyobb a szíve, most nem igazán jutott levegőhöz. "Nem szeretném azzal szembetalálni magam, hogy kimegyünk az ötödik meccsre, és nem hiszünk már magunkban" - bíztatta társait Iverson. "Ha nem adunk mindent bele, itt fognak ünnepelni, a mi parkettünkön, és mi csak arra lehetünk majd büszkék, hogy milyen sok meccset játszhattunk." Igen ám, de most van a legmélyebb gödörben a Sixers, és (magyar idő szerint szombat hajnali háromtól) innen kellene kikapaszkodni.

[mécs]

Korábban:

Shaquille O'Neal lenyűgöző teljesítményével és Kobe Bryant feltámadásával a Los Angeles Lakers, ha nehezen is, de 98-89-re legyűrte a Philadelphia 76erst az NBA döntőjének második meccsén, egyenlőre alakítva ezzel az összesített állást. A liga óriása, Shaq barát 28 ponttal, 20 lepattanóval, 9 gólpasszal és 8 blokkal segítette csapatát, Bryant 31-et, a túloldali szupersztár, Allen Iverson 23-at dobott.