Vágólapra másolva!
Még egy hét sem telt el azóta, hogy a Los Angeles Lakers csapata megvédte bajnoki címét, az észak-amerikai profi kosárlabdaliga világában máris a jövő, azaz a szerdán, a New York-i Madison Square Gardenben esedékes draft a téma.

Valaha az volt a divat, hogy kizárólag az egyetemet végzett, 22 éves vagy annál idősebb, kész játékosok jelentkeztek a nyári börzére, 1973-ban Moses Malone volt az első, aki közvetlenül a gimnáziumi iskolapadból ugrott be a világ legnívósabb kosárlabda-bajnokságába. Ám idén éppen a gimnáziumi padsorokból érkeznek a legreményteljesebb jelentkezők. Meglehet, az akceleráció végletes megnyilvánulásaival van dolgunk, de az sincs kizárva, hogy egy tehetséges évjárat, az 1983-as sztárjelöltjei bontogatják szárnyukat. Egy biztos: ez idáig a tavaly, a Los Angeles Clippers által a harmadik helyen draftolt Darius Miles volt a legelőkelőbb helyen elkelt gimnazista, idén azonban végzős középiskolások találhatnak gazdára elsőként és másodikként.

Az nba.com és az espn.com sportújságok egyaránt Kwame Brownt, a Georgia állambeli Brunswick Glynn Academy nevű gimnáziumának végzős, 18 éves hallgatóját taksálják az első helyre. Mivel a mezőny második leggyengébb csapata, a Washington Wizards választhat elsőként, nagy valószínűséggel a 211 centis, 208 kilós Brownt Michael Jordan, a Wizards szakmai alelnöke foglalja le. Brownt a fiatal Kevin Garnetthez hasonlítja a szakma, s ha a tegnapi próbaedzés meggyőzte Doug Collinst, a "Varázslók" mesterét, akkor a tinédzser a fővárosban köthet ki.

Megeshet, hogy a képzeletbeli draftdobogó mindhárom fokára gimnazisták állhatnak fel, s ez esetben Eddy Curry, az Illinois állambeli South Holland Thornwood High nevű középiskolájának 211 centis, 135 kilós (!) centere, valamint Tyson Chandler (Dominguez High, Compton, California), ez a 213 centis, 112 kilós középjátékos a Los Angeles Clippers, illetve az Atlanta Hawks játékosa lesz. A helybélinek tekinthető Curryre a negyedik helyen választó Chicago Bulls is igényt tart - feltéve, ha a Szeles Várostól pár kilométerre élő és tanuló srác nem kel el az első három körben.

Ha nem a potenciált, hanem az adott pillanatban birtokolt tudást nézzük, akkor Shane Battier az idei draft legjobbja. Egy 22 éves, 204 centis, 100 kilós supermanről van szó, aki utolsó évesként az NCAA, a főiskolai bajnokság megnyerésére vezette az ország kosárlabdaszempontból talán leghíresebb alma materének, a Duke egyetemnek Blue Devils, azaz Kék Ördögök névre hallgató gárdáját. Battier-ről Mike Krzyzewski, a csapat legendás edzője azt mondta, a legjobb játékos, aki valaha megfordult a keze alatt - pedig Christian Laettner és Grant Hill is Kék Ördög volt valaha…

A legmagasabbra taksált európai egy Pau Gasol nevű spanyol - pontosabban katalán - égimeszelő, a Barcelona 21 éves, 215 centis, de csak 102 kilós reménysége. Gasolra a tizedik hely környékén számítanak, apró probléma, hogy még egyéves szerződés köti a spanyol bajnokcsapathoz, s azt csak 2,6 millió dollár lefizetésével tudná kivásárolni az a klub, amely kiválasztja a srácot a drafton. Ám az NBA szabályzata erre a célra maximum 350 000 dollárt engedélyez. A maradék 2,25 milliót magának Gasolnak kellene megelőlegeznie egy majdani zsírosabb szerződés reményében. Az ügy magyar vonatkozása, hogy Gasolnak ugyanaz a menedzsere, mint Dávid Kornélnak.

Ch. Gáll András

(Népszava)