Vágólapra másolva!
Szabó Bence lemondása óta nincs elnöke az UTE-nak, és lehet, hogy csak a választások után találnak új vezetőt. A klub, amelyet három éve a parlamenti sportbizottság is elsiratott már, továbbra is tizenöt szakosztállyal működik, bár az élsport visszaszorult.

Amikor Szabó Bence még csak jelölt volt a vívók szövetségi kapitányi posztjára, bejelentette, hogy megválasztása esetén lemond az UTE elnöki tisztségéről. Decemberben kapitány lett, a klub azonban nem maradt elnök nélkül, mert az alapszabály szerint van egy társadalmi elnöke - a funkciót Lányi Zsolt tölti be -, továbbá egy elnöke, aki ugyancsak társadalmi munkában dolgozik (ez volt Szabó Bence). Mindkettőnek a kapcsolatok ápolása, a szponzorok megnyerése a feladata, jogilag annyi a különbség, hogy az elnök gyakorolja a munkáltatói jogokat a klubigazgató felett.

A napi ügyeket a klubigazgató, Őze István viszi, ő a döntéshozó, aláírási joga is neki van. Az elnök megválasztása a közgyűlés hatásköre, a testület általában az év lezárása után, tavasszal ülésezik. Mint Őze korábban is mondta, az egyesület mindennapi élete elnök nélkül is folyik, a munkában nincs fennakadás. Így az is elképzelhető, hogy csak a parlamenti választások után találják meg Szabó Bence utódját.

A klub jelenleg nincs olyan helyzetben, hogy vonzaná a pályázókat. A sportminisztérium három éve szüntette meg az egyesület közvetlen állami támogatását, és ez szinte ellehetetlenítette az UTE-t. Korábban a Belügyminisztérium évi 135 millió forintot fizetett, ezt az összeget 1999-ben harmincmilliós segély váltotta fel. Az a klub, amelyik addigi, 114 éves története során 38 olimpiai bajnokot és száznál több világbajnokot adott, reménytelen helyzetbe került.

Bár 1999 januárjában a parlamenti sportbizottság gyászszünetet tartott az újpesti sport emlékére, a tizenöt szakosztály közül egyet sem szüntettek meg, sőt a szabadidősporton belül a sízők külön szakágat alakítottak. Az utánpótlással nincs is baj - mondja a klubigazgató -, az élsport azonban pénzigényesebb lenne, mert egy tornaedző például elbír harminc tanfolyamos gyerekkel, a csúcson viszont már majdnem minden versenyző mellé külön szakembert kellene állítani.

Az élvonal a korábbinak töredékére szűkült, igaz, a vízilabdázók ott vannak az OB I-ben, a női kardozók a bajnokságon az egyéni és a csapataranyat is megnyerték, a triatlonista Molnár Erika nemzetközi sikereket ért el, az öttusázó Fülep Sándornak csapatban és váltóban világ- és Európa-bajnoki aranyai is vannak.

Bár a klub által használt sportlétesítményekről még mindig nem állapodtak meg véglegesen az illetékes minisztériumok, a helyzet Őze István szerint azért javult. A Megyeri úti, újjáépített stadion a kirakat, és elkészültek az újpesti jégpálya tervei is. Az ISM-műhelytámogatás több szakosztályukat segítette ki a pénzzavarból. Az újpestiek arra számítanak, hogy az önkormányzat mellett idővel talán a szponzorok is észreveszik, hogy az UTE még él.

Korábban:

Szabó Bence lemond az UTE elnöki posztjáról

Lépesfalvi Zoltán