Vágólapra másolva!
Idén május 14-én adják át az immáron hagyományként tisztelt, a "sport Oscarjaként" is emlegetett díjakat a világ legjobb sportolóinak. A monacói gálán, amely a Laureus Sports Awards nevet viseli, a sportvilág elitje vonul majd fel, és olyan sztárok megjelenése is várható, mint Michael Jordan, Mario Lemieux, Goran Ivanisevic vagy éppen Jennifer Capriati.

A tavalyi esztendő legnagyobb visszatérője címre a pletykák szerint Wimbledon bajnoka, a szabadkártyával induló, és nyerő horvát Goran Ivanisevic a legnagyobb esélyes. Amennyiben a kiváló teniszező nyer, olyan világnagyságokat utasít maga mögé, mint a szintén jelölt amerikai kosaras Michael Jordan, a kanadai jégkorongozó Mario Lemieux vagy a golfozó John Daly és Bernhard Langer.

Az Év Sportolója címre ismét kandidál a tavalyi győztes Tiger Woods, ám a hírek szerint nem a golfozó a favorit. Sokkal inkább a Forma-1 immáron négyszeres világbajnoka, a Ferrarival versenyző német Michael Schumacher, de jelöltek között ott található még a Tour de France-győztes amerikai kerekes, Lance Armstrong, az atléta Maurice Greene és az ausztrál csodaúszó Ian Thorpe is.

A hölgyeknél is teniszező futhat be az első helyre, ugyanis a listán mind a Melbourne-ben és Párizsban győztes Jennifer Capriati, mind Wimbledon bajnoka, Venus Williams is szerepel. De nem szabad megfeledkezni a többiekről sem: a rúdugró világcsúcstartó amerikai Stacy Dragila, a holland úszónő Inge de Bruijn és a svéd golfozó Annika Sörenstam is okozhat meglepetést.

Az év csapata címért az ausztrál krikettválogatott, a Bayern München labdarúgócsapata, a francia Davis-kupa válogatott, a Ferrari Forma-1-es istállója és a Los Angeles Lakers NBA-különítménye verseng. Az év újoncai között három teniszező, Kim Clijsters, Justine Henin és Andy Roddick mellett az angol futballista, Steven Gerrard és a kolumbiai autóversenyző, Juan Pablo Montoya szerepel.

A győzteseket a World Sports Academy választja ki, amelynek olyan hírességek a tagjai, mint Boris Becker, Bobby Charlton vagy Edwin Moses, és amelynek 43. tagjaként beválasztották az ötszörös olimpiai bajnok, 9-szeres világbajnok atlétát, a tavaly visszavonult amerikai Michael Johnsont is. "Hogy beválasztottak egy ilyen elit csapatba azt jelenti, pályafutásom kétségbevonhatatlanul véget ért" - viccelődött Johnson, aki 1990 és 1997 között sorozatban 58 alkalommal maradt veretlen a 400 méteres távon. Ő volt az első, aki mind 200, mind 400 méteren tartotta a világcsúcsot, az egyetlen, aki meg tudta védeni 400-as olimpiai elsőségét.

A díjátadásra egyébként immáron hagyományosan Monte-Carlóban május 14-én kerül sor.

Pincési László

Ajánlat:

Laureus Sports Awards

Korábban: