Vágólapra másolva!
"Moszkva akár már holnap készen áll arra, hogy megrendezze a 2012-es nyári olimpiát" - jelentette ki Leonyid Tyagacsev, az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke a moszkvai önkormányzat keddi ülésén. Az orosz főváros vezetése jóváhagyta azt az alapvető intézkedéseket tartalmazó tervet, amely ahhoz szükséges, hogy Moszkva pályázzon a 2012-es ötkarikás játékok megrendezésére.

Alekszej Agejev, a testnevelési és sportbizottság elnöke hangsúlyozta, hogy Moszkvában rendelkezésére állnak olyan értékes sportlétesítmények, amelyek máris alkalmasak hatalmas sportrendezvények lebonyolítására. Ezek közé tartozik a Luzsnyiki, az Olimpijszkij és a Lokomotiv, de több stadiont még fel kell építeni.

Az olimpiai házigazdasághoz jelentősen növelni kell a város vendégbefogadó képességét is. Nagyon fontos azonban, hogy mindaz, amit a játékokra való felkészülés jegyében kialakítanak, a moszkvaiak érdekeit is szolgálja, ők is használhassák majd. Közvélemény-kutatások szerint a főváros lakosainak 87 százaléka támogatja az olimpiarendezés gondolatát.

Moszkvának azonban nagyon komoly vetélytársai vannak. Több mint egy tucat városnak van szándékában - köztük Budapestnek is - megszerezni a 2012-es vendéglátás jogát, amelyről 2005-ben hoz majd döntést a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

3000 milliárd forintba kerülne a budapesti olimpia http://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=33894

Jurij Luzskov moszkvai polgármester nagyon bizakodó. Szerinte az orosz fővárosnak minden esélye megvan arra, hogy olyan nagy nemzetközi eseményeket fogadjon, mint például a 2010-es világkiállítás vagy a 2012-es olimpia.

Szekeres Katalin