Vágólapra másolva!

Az athéni olimpiát is fenyegeti a terrorizmus

Annak ellenére, hogy az athéni rendőrség már megleckéztette a görög főváros korábban rettegett gerillacsoportjait, a 2004-es nyári olimpia még mindig potenciális célpontja lehet egy esetleges terrorista támadásnak, jelentette be Peter Ryan, a játékok biztonsági tanácsadója.

A Kathimerini című görög lap írása alapján elképzelhető, hogy a fenyegetettség veszélye a 2004-es athéni olimpiai játékokig terjedő két év alatt sem oldódik meg, így minden eshetőségre fel kell készülni a biztonság megóvása érdekében.

A görög rendőrség tizenhét embert vett őrizetbe a június 29-i bombatámadás óta, amelyben a "November 17" nevű militáns csoport huszonhárom embert, közte négy amerikai hivatalnokot ölt meg. "A csoport felszámolása ellenére nem szabad elfelejteni, hogy a városi terrorizmus akármikor felbukkanhat. Az, hogy egy részt eltávolítottunk, nem jelenti azt, hogy másik szervezetek nem veszik át a szerepét" - nyilatkozta Peter Ryan, a játékok biztonsági tanácsadója.

Példátlan biztonsági intézkedések a téli olimpián20020206peldatlan.html

A szervezőbizottság a költségvetésben rekordösszegű, hatszázmillió dollárt irányzott elő a biztonság érdekében, mellesleg komoly tanácsadókat kért Ausztráliából, Nagy-Britanniából, Franciaországból, Németországból, Izraelból, Spanyolországból és az Egyesült Államokból. A tervek szerint 45 ezer biztonsági személy dolgozik majd a játékok ideje alatt: 25 ezer rendőr, hétezer katona, háromezer parti őr, 1500 tűzoltó, ötezer biztonságtechnikai szakember és ötezer kiképzett önkéntes.