Vágólapra másolva!
A Volán, a Posta és a Sportmúzeum épületein még kivitelezési munkák folynak, s nem készültek el teljes mértékben a buszpályaudvar közúti és gyalogos kapcsolatai sem. Egyebek mellett ezért tagadta meg a GYISM a közbenső átvételi igazolás kiadását a Budapest Sportaréna közvetlen környezetével, az úgynevezett emeltszintű városi térrel kapcsolatban.

A tárca illetékeseinek megállapítása szerint, mivel a szükséges szerződési feltételek nem teljesültek, a megrendelő jogosulttá vált a késedelmi kötbér igénylésére.

A minisztérium arról tájékoztatott, hogy két alapvető feltétele van a közbenső átvételi igazolás kiadásának: az egyik valamennyi munka elvégzése (leszámítva a "kisebb tűrhető hibák" megszüntetését), a másik a teljesítés ellenőrzésének befejezése.

"Ennek a két feltételnek egyike sem teljesült határidőre" - szögezi le a GYISM közleménye.

A gyakorlati lemaradások mellett dokumentációs hiányosságok is akadnak: a kiviteli tervek jegyzéke, a felelős tervezői és a teljességi nyilatkozatok várnak pótlásra. A dokumentumok hiánya és a munkák késedelme miatt a 27 közösen megállapított teljesítési ellenőrzés egyike sem fejeződött be, egy pedig el sem kezdődött.

Az új BS alkalmas a ho-kivébé megrendezésére/sport/csapat/20030224abudapest.html

Az arénát az eredeti megállapodás értelmében tavaly december 15-én kellett volna átadni, az építkezés befejezése késett, emiatt január 13-án szerződés- és határidő-módosításra került sor. Az átadás-átvétel azonban február 24-én sem realizálódott, a közbenső teljesítési igazolás kiadására - kizárólag a csarnok vonatkozásában - március 10-én került sor. Addig napi 21 millió forintos kötbért kellett fizetnie a beruházó francia Bouygues-nak.

Március 13-án volt egy szűkkörű avatóünnepséget (még erre a hónapra terveztek, terveznek egy nagyobb szabású ünnepséget), aznap és másnap kultúrális rendezvénynek adott otthont a BS. Hogy a jelenlegi helyzetben mennyi a kötbér összege, arról a minisztérium illetékese szombaton nem tudott pontos felvilágosítást adni a távirati irodának. Legközelebb, április 6-án egyházi esemény lesz a csarnokban.

A GYISM irányítói változatlanul remélik, hogy az április 15-én kezdődő divízió I-es jégkorong világbajnokságot már felkészülten, minden igényt kielégítően lesz képes fogadni a Budapest Sportaréna, addigra elkészülnek a létesítményhez kapcsolódó épületek, s a csarnok nem csak belső kialakításával, hanem környezetét illetően is méltó otthona lesz a premiert jelentő fontos sporteseménynek.