Vágólapra másolva!
Hivatalosan ugyan augusztus 21-én veszi kezdetét a tizenegy napos nyári Universiade, ám a főiskolások és egyetemisták "olimpiáján" már szerdán megkezdődtek a játékok a koreai Teguban. Elsőként a magyar nőikosárlabda-válogatott mutatkozott be a 82 tagú honi delegációból, együttesünk súlyos vereséget szenvedett Olaszország legjobbjaitól.

171 ország közel 8000 versenyzője érkezett meg Koreába, a nyári Universiade helyszínére, hogy tizenegy napos versengés során megküzdjön az érmekért. A hivatalosan augusztus 21-én, csütörtökön kezdődő viadalt megelőzően egy nappal már a kosarasok és a futballisták pályára léptek mindkét nem képviseletében - köztük a magyar nőikosárlabda-válogatott is.

A Buttás Pál irányította együttes Olaszországgal mérkőzött, s súlyos, 77-39-es vereséget szenvedett. Lányaink következő ellenfele csütörtökön az Egyesült Államok lesz.

Universiade, női kosárlabda, B csoport, 1. mérkőzés
Olaszország - Magyarország 77-39 (27-13, 22-6, 13-14, 6-15)
a magyar pontszerzők:
Bartha 13, Halmos 6, Horváth Zs. 4, Farkas A. 4, Heller 2, Kovács K. 2, Izsák 2, Bereczki 2, Szakács 2, Csontos 2.

A megnyitóra egyébként csütörtökön a a városi Duryu Baseball-stadionban kerül sor. A tizenegy napos eseményen 82 magyar sportoló vesz részt. Az 1959-es első, torinói viadal óta sportolóink összesen 96 arany-, 76 ezüst- és 77 bronzérmet szereztek, és mindössze csak kétszer (1983: Edmonton, 2001: Peking) tértek haza első helyezés nélkül. Magyarország egyszer, az 1967-es tokiói Universiadétól maradt távol, politikai okok miatt. A legeredményesebben 1963-ban, Porto Alegrében (19 arany, 13 ezüst, 6 bronz), míg a leggyengébben az 1983-as edmontoni játékokon (mindössze egy bronz) szerepelt a nemzeti csapat.

Teguban 14 sportágban rendeznek versenyeket, s ebből tízben - atlétika, úszás, vívás, cselgáncs, tékvondo, torna, kosárlabda, ritmikus gimnasztika, vízilabda, tenisz - magyar versenyzők is érdekeltek.

A hazaiak már kalkulációt is végeztek: s előzetes terveik között tizenkilenc aranyéremmel számolnak. A koreaiak úgy vélik, tékvandóban nyolc, íjászatban négy, cselgáncsban pedig három elsőségük lehet, a többit vívásban, teniszben és futballban kell megszerezni.