Vágólapra másolva!
Zsolnay Gyöngyi, a MiZo-Pécsi VSK egykori száztízszeres válogatott kosárlabdázója - három hete kétgyermekes édesanya - és férje, Vujity Tvrtko, a tv2 szerkesztő-riportere tavaly díjat hozott létre "Hétköznapok hőse" néven. Az alapítás évében egy tizenkét éves debreceni kisfiú, Aranyosi Gergő nyerte el a hat számjegyű pénzösszeggel járó elismerést, idén pedig egy 19 és egy 89 éves sportember. A két jutalmazott: Pásztory Dóra (19), paralimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok, világcsúcstartó úszó és Kovács György (89), korosztályos úszó világbajnok.

A díjalapítók a Lurdy Ház Alexandra könyvesboltjában rendezett ünnepségen elmondták: egyik díjazott sem a mai kor követelményeinek megfelelő, úgynevezett "bulvársztár". Dóra és a nála kereken 70 évvel idősebb Gyuri bácsi egyvalamiben közösek: valódi értékeket képviselnek.

Dóra tavaly úgy érkezett haza a világbajnokságról aranyérmesként, hogy egyetlen újságíró sem várta a Ferihegyi repülőtéren. Pár hét múlva az olimpiai bajnokok Baranya megyei klubjából eltanácsolták azzal, hogy ő "csak" paralimpiai aranyérmes. Dóra nem nyugodott bele az igazságtalanságba, többek között abba sem, hogy ők, a születésüktől fogva hátrányos helyzetű sportolók csak tíz százalékát kapják annak a járadéknak, amit az ép olimpiai bajnokok. Magányos harcának eredménye: ma már 30 százalékosra emelkedett a paralimpiai bajnokok juttatása.

A Dórához hasonlóan pécsi illetőségű Gyuri bácsi fiatalon úszott, motorozott, vízilabdázott, de aztán évtizedekre felhagyott a sporttal, kulcsmásolóként és írógépszerelőként kereste kenyerét, mígnem 67 évesen fejébe vette: egyszer még korosztályos úszó világbajnok lesz. És kitartó edzésekbe fogott, melynek eredményeképpen 85 évesen, Új-Zélandon világbajnoki címet nyert.

A plakettel hat számjegyű pénzjutalom is együtt járt.

Ch. Gáll András