Vágólapra másolva!
Az előirányzatot túlteljesítve jövőre Athénban várhatóan 200-nál több magyar sportoló állhat rajthoz. Ha most kezdődne az olimpia, akkor 15 sportágban 112 versenyző és 3 csapat, azaz 155 sportoló indulhatna.

Köpf Károly, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója kiemelte: a 250 nappal a rajt előtt, december 8-án tartott legutóbbi "névsorolvasás" óta kvótát szerzett a világbajnoki ezüstérmes nőikézilabda-válogatott, szabadkártyát kapott a tornász Szarka Krisztina és a hegyikerékpárosoknál is bemutatkozhat magyar versenyző, mivel a csapat a 22. helyen zárta a világranglistát. Összehasonlítva a Sydney előtti helyzettel: 1999 végén 88 egyéni versenyző és két válogatott, azaz 116 fő számított biztos ötkarikás résztvevőnek.

A nemzetek nemhivatalos pontversenyének adatai szerint is őrzi Magyarország a helyét a nemzetközi élvonalban. Sydney előtt, 1999-ben az olimpiai műsor 227 számában avattak világbajnokot (ami 75,6 százalékot jelent), s Magyarország akkor 116 ponttal a 13. helyet foglalta el. Idén az ötkarikás program 274 számában (91 százalék) rendeztek világbajnokságot. A magyar sport legjobbjai 140 pontot gyűjtöttek és a 14. helyre kerültek.

Birkózásban, cselgáncsban, vívásban, öttusában, triatlonban, műugrásban, kerékpározásban folytatódik a hosszú s nagyon költséges versenyfutás a kvótákért. A cselgáncsozókra például 8 különböző színhelyen szuper A kategóriás viadal vár, de versenydömpinggel találkozni vívásban is. Az ökölvívók február 20. és 29. között Pulában lépnek a kötelek közé Európa-bajnokságon, számukra ez az első és egyetlen alkalom. A női vízilabdázók az olaszországi kvalifikációs tornán a legjobb négy közé jutással lehetnek az olimpia résztvevői. Atlétikában és úszásban további versenyzők teljesíthetik a nevezési szinteket. Kajak-kenuban az Eb (Poznan, május 21-25.), evezésben a világkvalifikációs verseny (Luzern, június 13-16.) kínál újabb lehetőséget, míg a teniszezők világranglistáját június 14-én zárják, s ezt követően lesz teljes az olimpiai torna mezőnye.

"Amennyiben a nőivízilabda-válogatott sikerrel használja ki a kedvező sorsolást, amit nagyon remélünk, akkor négy csapatunk lesz ott Athénban" - nyilatkozott Molnár Zoltán ügyvezető igazgató a csapat vezetője. "Ez a bravúr a csonka moszkvai olimpia előtt Montrealban sikerült utoljára, amikor a férfi- és nőikézilabda-válogatott, a nőiröplabda-együttes és a vízilabdacsapat lehetett ott. Az athéni csapatlétszámot tekintve minden valószínűség szerint túlteljesítjük az előirányzatot és 200-nál valamivel több magyar sportoló indulhat. A csapatok szereplése egyébként rendkívül fontos, hiszen sorozatban játsszák a mérkőzéseket és minden győzelem nagy mértékben lelkesíti a többieket, javítja a hangulatot. Minden bizonnyal sikerül a Sydneyhez hasonló jó szerepléssel megőrizni helyünket a világ élmezőnyében az első 15 ország között."