Vágólapra másolva!
Még soha, egyetlen olimpia előtt sem kellett annyira aggódnia a sikeres rendezésért a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), mint Athén esetében, amikor a világ legnagyobb sporteseménye tulajdonképpen visszatér szülőhazájába. Bő fél évvel az augusztus 13-án kezdődő olimpia előtt még rengeteg tennivaló vár a szervezőkre.

"Egy pillanatra sem pihenhetünk" - jelentette ki Denis Oswald, a NOB szemlebizottságának vezetője. A görögök azonban magabiztosak és bizakodóak. "Minden a legnagyobb rendben lesz" - mondta Dora Bakojanni, Athén polgármestere.

Sok esetben a NOB sem tehet mást, mint bízik a görögök rögtönzőképességében. A leginkább az Olimpiai-stadion befedése körül kialakult helyzet aggasztja az ötkarikás szervezetet. A 156 millió eurós költséggel felújított, 74 ezer nézőt befogadó létesítmény ügye még nem dőlt el, mivel a Santiago Calatrava spanyol építész által megálmodott tetőszerkezet felszerelése több kérdést vetett fel. Az acél és kék üveg felhasználásából készülő látványos szerkezettel kapcsolatban sokan változatlanul attól tartanak, hogy az augusztusi forró napsugarakat az üveg felerősíti, ami komoly következményekkel járna.

A vizes sportoknak otthont adó Aquatic Center készen áll, de ez messze nem mondható el a torna-, tenisz- és kerékpárversenyek, valamint a kosárlabdatorna helyszínéről. Sok esetben a megfelelő infrastruktúra hiánya okoz gondot. A tesztversenyek során a nézőknek kisebb szeméthegyeken kellett vagy kell átvágniuk. A tengerparton négy kilométer hosszan elterülő Fáliro-parti olimpiai központban a 8 ezres kézilabda-csarnok, a 10 ezer nézőt befogadó strandröplabdapálya, valamint a Béke és Barátság stadion már használható, de kisebb munkálatok itt is folynak.

Hasonló a helyzet a harmadik ötkarikás centrumban, Elenikóban, ahol majd a baseball- és softballtornára, valamint a kajak-kenu szlalomversenyeire kerül sor. Még hátra van a környezetrendezés a súlyemelő csarnoknál Nikaiában, az ökölvívótorna helyszínén, Periszteriben, s Galaciban, ahol az asztaliteniszezők és a ritmikus gimnasztikázók küzdelmeit bonyolítják le, továbbá az öttusázók vetélkedőinek otthont adó Gudiban.

A görögök nagy büszkesége az Agiosz vitorlásközpont, a legnagyobb ilyen helyszín a játékok történetében. Szintén idejében elkészült az olimpiai falu, az evezős- és kajak-kenupálya Szkiníászban és 181 millió euróért a lovascentrum Markópuluban.

Nagy kérdés, valójában mennyibe is kerül Görögországnak az olimpia. Az ATHOC költségvetése 1,7 milliárd euró, a helyszínek kiépítése és felújítása 2,5 milliárdot emészt fel. A szükséges infrastruktúra kiépítésére a kormány 4,7 milliárd eurót áldoz.

Az athéniak azonban minden bizonnyal profitálnak majd az ötkarikás játékokból, legalábbis ami a közlekedést illeti, hiszen elkészült egy új, 72 km hosszú autópálya, valamint két metróvonal.