Vágólapra másolva!
Albert Flórián (labdarúgás), Balczó András (öttusa), Bíróné Keleti Ágnes (torna), Gyarmati Dezső (vízilabda), Hammerl László (sportlövészet), Kulcsár Győző (vívás), Polyák Imre (birkózás), Portisch Lajos (sakk), Puskás Ferenc (labdarúgás), Székely Éva (úszás), Weltner Györgyné Ivánkay Mária (asztalitenisz) és Zsivótzky Gyula (atlétika) lett a Nemzet Sportolója.

A 12 kiválóság névsorát szerdán - a kormány döntése után - a kormányszóvivői tájékoztatón ismertette Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter.

A Nemzet Sportolója címmel - amelyet 12 olyan, 60. életévét már betöltött sportembernek adományozott a kormány, aki versenyzői pályafutását követően is fontos szerepet töltött be a magyar sportéletben - havi bruttó 500 ezer forint életjáradék jár.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy a Nemzet Sportolója cím életműdíj, amely kiegészíti a két, már létező díjat, a sportösztöndíjat és az olimpiai járadékot.

"A Nemzet Sportolója címre 55 érvényes jelölés érkezett, ennek során a legszélesebb kört kívántuk elfogadni. Ezt követően konzultáltunk a sport köztestületeivel, és a Magyar Sportújságíró Szövetséggel. A nyílt, jó hangulatú egyeztetések során azt tapasztaltam, hogy senkit nem a politikai szűkkeblűség vezetett, kiderült ugyanis, hogy vannak olyan csillagok, akiknek jelöléséhez nem férhet kétség" - mondta a sportminiszter.

Hozzátette, hogy a Nemzet Sportolója cím alapításáról a március 13-án életbe lépett új sporttörvény rendelkezik. Két fontos kiegészítésként említette, hogy azoknak a klasszisoknak, akik a Nemzet Sportolói lettek le kell mondaniuk az olimpiai járadékról. Amennyiben az új címmel kisebb összeget kapnának kézhez, mint az olimpiai járadékkal, kiegészítő járadékra jogosultak. Özvegyük ugyanakkor nem veszti el a jogot az olimpiai járadék őt illető összegére.

A 12 díjazott között egy fogyatékos sportoló is található. "Ez egy emberi döntés volt, hogy fogyatékos sportoló is helyet kapjon a Nemzet Sportolói között, mivel a sport egységes, nincs kétféle" - nyilatkozott ezzel kapcsolatban Gyurcsány Ferenc.

A Nemzet Sportolója címet először május 6-án, a Magyar Sport Napján adják át a Parlamentben. A 12 klasszis valamelyikének majdani halála esetén a megüresedő helyre újabb jelölési procedúra végén kerülhet be valaki. A jelöltállításban akkor már részt vesznek a Nemzet Sportolói is.