Nemcsik ezüstérmet szerzett kard egyéniben

Vágólapra másolva!
Nemcsik Zsolt ezüstérmet szerzett férfi kard egyéniben az athéni olimpián, miután a döntőben drámai küzdelemben, egyetlen tussal, 15-14-re kikapott az olasz Aldo Montanótól.
Vágólapra másolva!
Sportmúzeum

Itt megtekintheti a Filmmúzeum interjúit a jelen és a múlt jeles magyar sportembereivel.

Kamuti Jenő
Az összes interjú


Kis közjátékkal indult a találkozó, mivel gond akadt Montano kardjával. De, mint az előcsatározások során annyiszor, ez nem zavarta meg Nemcsiket, gyorsan elhúzott 3-0-ra, s lendületben is maradt 5-1-ig. A tavaly világbajnoki bronzérmes Montano, aki idén három Világkupa-viadalon is dobogóra állhatott, ekkor szépített (5-3 majd 6-4), sőt egy tusra feljött (6-5 és 7-6). Nemcsik azonban a pihenő előtt ismét növelte az előnyt (8-6).

Forrás: MTI

Montano egyenlített (8-8), azután érvénytelen együttes akció következett, s jött ismét egy Nemcsik-találat. Az egyre többet reklamáló olasszal szemben újra sikerült elhúzni (11-9), de Montano megint egalizált (11-11), s először vezetett a mérkőzés folyamán. Amikor Nemcsik egyenlített, az olasz újra a bíróhoz fordult, majd azt magyarázta, hogy felszerelésében van a hiba. A kényszerszünet ismét csak a magyar vívónak kedvezett, és már csupán két tus kellett a sikerhez. A 14.-nél Montano a lábához kapott, de folytatta, és egyenlített. Az utolsó összecsapásnál a bíró ismét az olasznak ítélt, aki hatalmas örömtáncba kezdett, cigánykereket vetett, majd még egy félóra múlva is ünnepeltette magát.

Nemcsik a magyar vívás 79. ötkarikás érmét gyűjtötte be, előtte kard egyéniben utoljára éppen a mostani szövetségi kapitány, Szabó Bence állhatott dobogóra olimpián, méghozzá annak a legmagasabb fokára, 1992-ben Barcelonában.

A bronzérmet az ukrán Vladiszlav Tretyak szerezte meg, miután 15-11-re nyert a fehérorosz Dmitrij Lapkesz ellen.

a végeredmény, férfi kard egyéni, olimpiai bajnok:
ALDO MONTANO (OLASZORSZÁG)
2. NEMCSIK ZSOLT (MAGYARORSZÁG)
3. Vladiszlav Tretyak (Ukrajna)
4. Dmitrij Lapkesz (Fehéroroszország)
5. Vladimir Lukasenko (Ukrajna)
6. Sztanyiszlav Pozdnyakov (Oroszország)
7. Mihai Covaliu (Románia)
8. Szergej Sarikov (Oroszország)
...10. FERJANCSIK DOMONKOS (MAGYARORSZÁG)
...18. LENGYEL BALÁZS (MAGYARORSZÁG)