Vágólapra másolva!
"Tudjuk, hogy ami Athénban történt, az rendkívül kínos a magyar sportnak, és általában Magyarországnak is. Éppen ezért felajánljuk együttműködésünket annak érdekében, hogy megoldják problémáikat" - jelentette ki Dick Pound, a NOB égisze alá tartozó WADA (Doppingellenes Világügynökség) kanadai elnöke a testület végrehajtó bizottságának Montreálban tartott ülésén. Itt többek között azt is bejelentették, hogy az athéni olimpia alatt emberi növekedési hormonnal (human growth hormone) kapcsolatos doppingvizsgálatokat is végeztek - először a történelemben -, de egyelőre nem bukkantak pozitív mintára.

"Megpróbáltunk meglepetést szerezni azoknak, akik az úgynevezett tervszerűen kifejlesztett doppingszereket (designer drugs) használják. Meggyőződésünk, sokan úgy gondolják, biztonságban vannak, mert az általuk szedett szerek kimutathatatlanok" - mondta Pound.

Athén előtt az WADA kikerülte az arra vonatkozó kérdéseket, miszerint lesz-e növekedésihormon-vizsgálat az olimpia idején. Most azonban Pound első alkalommal ismerte be, hogy végeztek ilyen jellegű teszteket - de eredmény nélkül. "Mintegy háromszáz mintát - az összes minta tíz százalékát - vetettük alá növekedésihormon-tesztnek" - közölte a WADA elnöke.

A HGH általános vélemény szerint egyike a legelterjedtebb tiltott teljesítményfokozó szereknek. Úgy működik, mint az anabolikus szteroidok: növeli az izomtömeget és gyors regenerálódást biztosít az edzések után.

Eddig az volt a probléma a HGH-val, hogy a kezdetlegesebb vizsgálati módszerekkel nem lehetett kimutatni, mert a szintetikus hormon csaknem teljesen megegyezik az emberi szervezet által termelt természetes hormonnal. Athénban az eddigi olimpiák történetében rekordnak számító 24 pozitív doppingesetet regisztráltak.

Pound azt mondja, további tesztek várhatók, hiszen a szabályok értelmében a mintákat elraktározzák, és még a versenyek után nyolc évvel is büntethetők a vétkesek.

"Az idők folyamán, ahogy módszereink egyre kifinomultabbak lesznek, olyan doppingszereket is kimutathatunk az Athénban levett vizeletmintákban, amelyek most még rejtve maradnak" - folytatta Pound.

Pound arról is beszélt, hogy meglepte, egyes sportolók milyen primitív, ha úgy tetszik, özönvíz előtti módszerekhez folyamodtak. "Voltak olyan csalók, akik évtizedekkel ezelőtt használatos szerekkel próbálkoztak, mint például a sztanozolol, amivel Ben Johnson 1988-ban, Szöulban bukott meg. Itt vagy hatalmas ostobasággal, vagy mértéktelen arroganciával állunk szemben" - szögezte le az elnök.

Pound kiemelte: a WADA hajlandó a görög és a magyar hatóságok segítségére lenni abban, hogy megoldást találjanak a doppingkérdésre. Mint ismeretes, e két ország sportolói buktak meg legnagyobb számban az olimpián - a magyarok például Kecskés, Gyurkovics, Kovács Zoltán, Annus és Fazekas révén öt esetben érintettek.

"Felajánljuk együttműködésünket" - hangsúlyozta Pound. "Biztos vagyok benne, hogy roppant kínos és kellemetlen Magyarországnak a pozitív doppingtesztek és a mintákkal történt lehetséges manipulációk sora."

Ch. Gáll András