Vágólapra másolva!
A kajakos Janics Natasa érdemelte ki a Nemzeti Sportszövetség által a tavalyi év legjobb sportolójának felajánlott díjat, míg a legjobb edző Kemény Dénes lett. Az NSSZ második alkalommal megrendezett díjátadó ünnepségén részt vett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Lamperth Mónika belügyminiszter is.

Gyurcsány Ferenc köszöntőjében a sport, a kultúra és a tudomány között vont párhuzamot, hangsúlyozva, hogy ezeken a területeken nem túl nagy anyagi ráfordítással lehet nagyon nagy eredményt elérni. "Ha lesz lehetősége a kormánynak, hogy levegőt vegyen, mert jobban mennek majd a dolgok, akkor ezeknek a területeknek is több levegőt kíván biztosítani" - mondta Gyurcsány Ferenc, szavait elsősorban a sportvezetőkhöz intézve. "Tudjuk, hogy az 1,2 milliárd forintos plusztámogatással nem oldottunk meg mindent, csak a feszültséget oldottuk (...). Átlátható, versenyelvű és ellenőrizhető, mondjuk ki, kegyetlen finanszírozásra van szükség, hogy a jók sokat kapjanak, a gyengék pedig semmit. Mi keresünk még több pénzt, ti pedig csináljatok még átláthatóbb, működőbb sportstratégiát, s akkor a pénz nagyon gyorsan megmutatkozik az eredményekben".

Az NSSZ 65 sportági szövetsége, 10 civil szervezete, valamint 20 megyei sportszövetség hat kategóriában választotta meg a 2004-es év legjobbjait. A kétszeres olimpiai bajnok Janics Natasa - ő betegsége miatt nem lehetett jelen - és az Athénban a vízilabda-válogatottal a címét megvédő Kemény Dénes szövetségi kapitány mellett Gyurta Dánielt is díjazták: az athéni játékokon második helyezett úszó az utánpótlás korú versenyzők között végzett az élen.

A sportvezetőknél az úszószövetség elnöke, Gyárfás Tamás, a sportorvosoknál Martos Éva, a sportújságíróknál pedig Novotny Zoltán bizonyult a legjobbnak. Székely Éva Életműdíjat vehetett át. A Nemzet Sportolójának Gyurcsány Ferenc nyújtotta át az elismerést.

"Az elmúlt esztendő legjobbjainak köszöntése tavaly kezdődött a Sportcsillagok Gálájával, ahol az újságírók választották meg az év sportolóit, majd folytatódott februárban a Sportbállal és az ünnepségsorozat az NSSZ díjátadójával zárul" - mondta Berényi János, az NSSZ elnöke.