Vágólapra másolva!
A Magyar Olimpiai Bizottság május 7-én, szombaton a Hélia Szállóban tartja tisztújító közgyűlését. A március 19-én jóváhagyott alapszabály értelmében a testület létszáma a jelenlegi 152-ről 165 főre emelkedik.

A NOB Charta előírásainak figyelembe vételével a szakszövetségek delegáltjai változatlanul többségben lesznek. Az olimpiai eredményesség alapján a szakszövetségek közül az érmet szerzettek három, a pontszerzők kettő, a továbbiak egy-egy tag delegálására jogosultak. Más szervezetek összesen 81 tagot jelölhetnek.

Az eddigiekhez képest a szakszövetségek közül a curling jutott lehetőséghez, míg a más szervezeteket illetően Budapest önkormányzata (3), a Nemzet Sportolói (2), a Magyar Edzők Társasága (1), a Nemzeti Utánpótlás-nevelő Intézet (1), az olimpiai központok (1) is helyet kapott a MOB-ban. A szakszövetségeknek és a szervezeteknek április 10-ig kell megnevezniük delegáltjaikat.

A négy évvel ezelőtti újjáalakuláshoz képest a sporttörvény már nem írja elő az elnökség összetételét, illetve a női tagok arányát. Így a tizenöt választott elnökségi tag mellett a NOB két magyar tagja kerül az elnökségbe, s az eddigi hárommal szemben négy alelnököt választanak.

Faragó Judit, a MOB női bizottságának vezetője - Schmitt Pál elnök és Aján Tamás főtitkár ajánlásával - azzal a kéréssel fordult a szövetségekhez, szervezetekhez, hogy ne feledkezzenek el női tagok delegálásáról, s legalább olyan mértékben támogassák őket, mint amilyen sikerrel a magyar női sportolók szerepelnek az olimpiai játékokon.

Négy esztendővel ezelőtt 47 új tag került az olimpiai bizottságba, és az elnökségben nyolc változás történt. Változások ezúttal is várhatók, hiszen például a Nemzet Sportolói Gyarmati Dezső és Kulcsár Győző olimpiai bajnokokat delegálták, így a vízilabdasport és a vívás nemzetközileg is kiemelkedő személyiségei kerülnek a MOB tagjai sorába.

A különböző tisztségekre (elnök, főtitkár, elnökségi tag, felügyelő bizottsági elnök, illetve tag), április 27-ig két MOB-tag ajánlásával lehet pályázni. Schmitt Pál január 1-jén jelezte, hogy újra megpályázza az elnöki posztot.